Sidste Hunger Games-film: Det skriver de danske anmeldere

En mørk og dyster Mockinjay Part 2 får mellem tre og fem stjerner af de danske anmeldere. Enten er den det helt store brag af en længe ventet forløsning eller blot endnu mere evindeligt føleri.

Jennifer Lawrence, der spiller hovedrollen Katniss Everdeen, poserer ved mandagens præmiere af Hunger Games: Mockingjay - Part 2 i Los Angeles. Filmen har dansk præmiere onsdag aften. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Actionfyldt brag. Fornem afslutning. Eller flæbende følelsesporno.

De danske anmeldere skriver i store vendinger om den fjerde og sidste del af Hunger Games-serien, uanset om de så kan lide den eller ej.

Der hersker enighed om, at Mockinjay Part 2, der har dansk præmiere onsdag aften, skubber til de helt store følelser, når heltinden Katniss Everdeen (spillet af Jennifer Lawrence) skal ud i det sidste og afgørende opgør med det undertrykkende styre og den onde præsident Snow i fremtidslandet Panem.

Men hvad er godt, og hvad er skidt? Berlingske har samlet dommen fra seks anmeldere:

Politiken: 5 stjerner

»Næsten lige så vigtig en filmserie for unge som ’Harry Potter’ og en del mere helstøbt.«

Sådan lyder anmelder Kim Skottes egen konklusion efter at have set sidste del af Hunger Games. Serien »slutter på toppen« med et stort actionbrag, der berettiger at man i sin tid valgte at splitte det sidste bind i Suzanne Collins' bestseller bogserie op i to dele, selvom bogen Mockinjay ikke er tykkere end de to forrige.

Politiken belønner Mockinjay Part 2 for de ekstremt levende skuespilpræstationer fra især Jennifer Lawrence, og hele Hunger Games filmuniverset for at være ungdomsfilm, der tør tage fat i meget komplekse agendaer.

»Den nye James Bond-film ligner et fjollet stykke legetøj i sammenligning,« lyder rosen fra Kim Skotte.

Ekstra Bladet: 4 stjerner

Ifølge Ekstra Bladet er den sidste film i Hunger Games »voldsomt underholdende«. Men avisens anmelder Henrik Queitsch kunne godt have undværet, at der blev lavet to film på baggrund af bogen Mockinjay.

Han mener, at »pålægget bliver smurt for tyndt ud,« hvilket giver en smule tomgang i begge ender af filmen.

»Det betyder også her i sidste ombæring rigtig mange eksplosioner og den slags, som man jo altid kan få tiden til at gå med, og en alenlang og noget sentimental slutning med bølgende enge i blødt sollys,« skriver han.

Men som helhed hverken kan eller vil Ekstra Bladet krybe uden om, at Hunger Games-filmene er noget af det bedste inden for genren. Og så er det film, man sagtens kan holde til at se igen.

DR: 3 stjerner

DRs anmelder slår hårdt til Mockinjay Part 2 med blot tre stjerner. Per Juel Carlsen anklager hele holdet bag for at undergrave god historiefortælling ved konstant at smaske følelser ud ansigtet på publikum i sådan en grad, at man ikke selv får mulighed at mærke efter.

Det er især Katniss Everdeens elskede Peeta (soillet af Josh Hutcherson), som anmelderen nu har fået nok af. Peeta blev i sidste film holdt fanget af præsident Snow, der manipulerede hans erindring, så han nu tror, at han skal dræbe Katniss.

Peetas indre kamp får Per Juel Carlsen til at kalde ham »en skideirriterende flæberøv« og drømmer sig til et andet univers:

»Tænk på hvor glimrende Harry Potter fungerer, selvom figurerne ikke ser som om de er ved at tude hele tiden. Forestil jer Hunger Games uden Peetas flæberi…«

Soundvenue: 4 stjerner

Man bliver aldrig træt af Katniss Everden, skriver Freja Dam fra Soundvenue begejstret. Men kærlighedsdramaet, som heltinden står i sideløbende med, at hun står i spidsen for et oprør, bliver anmelderen derimod rigtig træt af:

»Helt ærligt, hvem går stadig op i kærlighedstrekanten mellem Katniss, Peeta og Gale (Liam Hemsworth)? Katniss gør tilsyneladende, for hun er mere forvirret end nogensinde, selvom begge herrer viser sig som uværdige matches.«

Mockinjay part 2 får ros for, at rejse det interessante og højaktuelle spørgsmål i denne terrortid, om man har ret til at bekæmpe ondskab med mere ondskab. Og det hele ender i et længeventet brag, som filmen desværre mister intensitet på at nå frem til. Men ifølge Soundvenue er det i bund og grund et helstøbt feministisk heltekvad.

Berlingske: 4 stjerner

Berlingske giver fire stjerne til et actionfyldt brag, der er endnu mørkere end de forrige film. Anmelder Louise Kidde Sauntved mener, at vi endelig får det store opgør, som vi ventede - alt for længe - på i første del af Mockinjay.

Tempo, spænding og effekter driver publikum med Katniss og oprørerne gennem Præsident Snows mange dødsfælder, der ifølge Berlingskes anmelder er en horrorfilm værdig. Væk er de farverige kostumer, og heller ikke kærlighedstrekanten, mener Louise Kidde Sauntved, kommer til at fylde for meget i den kyniske kamp for overlevelse som gennemsyrer den sidste film.

Jyllands-Posten: 5 stjerner

Mockinjay Part 2 er en »fornem afslutning« på Hunger Games-serien, mener Jyllands-Postens anmelder Katrine Sommer Boysen, der glad og gerne kaster en hel håndfuld stjerner efter instruktør Francis Lawrences og resten af holdet.

Man har med den sidste film opfyldt alle publikums drømme om et storslået drama, og Hunger Games har flyttet sig fra »pop til kunst«.

Også Jyllands-Posten får for meget af filmens sidste scene, som nok er den, der har fået mest hug fra alle de danske anmeldere. Men Katrine Sommer Boysen mener ikke, den er skrækkelig nok til at ødelægge Hunger Games:

»Den historie og den tæt på fuldendte filmiske vision gør, at man næsten tilgiver den patetiske, påklistrede slutscene, der ikke har nogen gang på jord. Det er heldigvis ikke den, man husker »The Hunger Games« for. Det er alt det andet,« skriver hun.