Scorsese-dokumentar for bognørder

»The 50 Year Argument« er et kærligt og begejstret portræt af The New York Review of Books.

Robert Silvers, redaktør gennem hele The New York Review of Books’ 50 år lange eksistens. Foto. PR Fold sammen
Læs mere

Ved siden af fiktionsfilmene har Martin Scorsese instrueret en lang række dokumentarfilm om emner, der står hans (newyorker)-hjerte nær.

Det må siges i særdeleshed at gælde »The 50 Year Argument«, et portræt af The New York Review of Books.

Filmen emmer af fascination, i en grad så det er svært at vurdere, hvor tæt vi er på den objektive sandhed om publikationen, der de seneste 50 år har fodret New Yorks kulturelite med boganmeldelser og indsigtsfulde artikler om verdens tilstand, forfattet af folk som Susan Sontag, Tom Wolfe, Norman Mailer og Joan Didion – for bare at nævne enkelte af de mange koryfæer, der dukker op i filmen.

Det hele styret gennem alle 50 år af den karismatiske redaktør Robert Silvers, der stadig står stærkt i en alder af 85 år.

Begejstringen smitter, sammen med en nostalgisk følelse af, at alting var bedre, dengang de intellektuelle og idealisterne fik lov til at sætte dagsordenen for den offentlige debat.

Hvad: »The 50 Year Argument«. Hvem: Instruktør: Martin Scorsese, David Tedeschi. Medvirkende: Robert Silvers, Norman Mailer. Hvor: Månedens dokumentar i Filmhuset i København.