Sanselig forelskelse

Ralph Fiennes har med sin anden film som instruktør, »Den usynlige kvinde«, skabt en fin og sanselig film.

Forholdet mellem Charles Dickens (Ralph Fiennes) og Nelly Ternan (Felicity Jones) er en dans; til tider flydende og smuk, til andre tider klodset og akavet med fod på fod og ude af takt. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Den usynlige kvinde« er skuespilleren Ralph Fiennes’ anden film som instruktør.

Han debuterede med krigs­thrilleren »Coriolanus« fra 2011, men er nu tilbage i et element, der synes at passe ham langt bedre: det intellektuelle historiske drama.

»Den usynlige kvinde« starter i 1885, hvor den gifte kvinde Nelly går lange ture ved vandet, mens hun tænker tilbage på mødet med den noget ældre, og gifte, forfatter Charles Dickens mange år tidligere – et møde, der hurtigt blev til en passioneret om end modstræbende kærlighedsaffære, der på grund af datidens konventioner aldrig nåede at føre til ægteskab, før Charles Dickens døde i en alder af bare 58 år.

Historien er baseret på Claire Tomalins kritikerroste biografi »The Invisible Woman«, der udkom i 1990.

Man må dog gå ud fra, at størstedelen er gætværk fra forfatterens side, idet både Charles Dickens og Nelly Ternan angiveligt brændte deres korrespondance.

Det gør imidlertid ikke historien mindre fascinerende. Ikke mindst fordi fokus hele vejen igennem er lagt på Nelly frem for Charles Dickens.

Hun bliver portrætteret af Felicity Jones som en ung kvinde, der nok er underlagt tidens konventioner om at være en pæn pige, men meget langt fra er en nikkedukke.

Hun er en stærk kvinde, med sin egen stemme, kant og meninger, og det er tydeligt, at det ikke kun er hendes ungdom og skønhed, der tiltrækker Charles Dickens, men i fuldt så høj grad det menneskelige modspil, han får fra hende.

I øvrigt et formildende træk ved portrættet af den utro og egenrådige Charles Dickens, der bestemt ikke males i rosenrøde toner af Ralph Fiennes, der yder en af sin karrieres bedste præstationer som forfatteren, der nok skriver smukt og sandt om livet, men ikke kan lade være med at lyve for sig selv.

Ralph Fiennes har, med hjælp fra Rob Hardys sanseligt søgende kamera, skabt en film fuld af nostalgisk charme.

Det er lige før, vi kan lugte det støvede mudder, der klæber til kanten af kjolesømmen, når Nelly foretager sine lange ensomme vandringer, med længslen nærmest sivende ud af lærredet.

Hele filmen er gennemsyret af en sepiatonet nostalgi og duften af støvede bøger fulde af hemmeligheder skrevet mellem linierne.

Til romantikere og andre, som kan lide en film, der giver sig god til til at fortælle en fin historie.

Hvad: »Den usynlige kvinde«.

Hvem: Instruktør: Ralph Fiennes. Medvirkende: Ralph Fiennes, Felicity Jones.

Hvor: Premiere over hele landet.