Så du danske film i biografen sidste år?

2009 blev et skidt år for dansk film, der solgte væsentlig færre biografbilletter end i 2008. Og nedturen fortsætter i år.

Nils Malmros seneste film, Kærestesorger, har skuespillerne Simone Tang og Thomas Ernst i hovedrollerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: niels ahlmann olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Søndag fejrer den danske filmbranche sig selv med Robert-prisen, men det er en branche i krise, der forsøger at feste.

2009 blev et skidt år for dansk film, der solgte væsentlig færre biografbilletter end i 2008. Og nedturen fortsætter i år, hvor danske film kun har trukket 78.420 mennesker i biografen i januar. Det svarer til, hvad en "Anja og Viktor"-film tidligere har solgt på en weekend, fortæller filmproducenten Regner Grasten.

- Biograferne havde deres bedste år i 26 år, mens dansk film havde det dårligste i 10 år, siger Regner Grasten til DR Nyheder.

Han er dermed endnu en stemme i koret, der råber alarm på dansk films vegne.

- Vi er ikke bare i en krise, vi er i en katastrofal krise, siger Regner Grasten.

Kærestesorger trak 175.000

For at se, hvad Regner Grasten mener, kan man blot se på årets nominerede til weekendens uddeling af Robert-prisen.

Sidste års vinder af Robert-prisen for Årets bedste spillefilm var "Frygtelig lykkelig", og den solgte 257.653 biografbilletter, mens den mest sete blandt årets nominerede er "Kærestesorger", som er blevet set af 175.120 biografgæster.De nominerede film i kategorien Årets bedste spillefilm er tilsammen blevet set af 381.305 mennesker. Det lyder måske fint, men der blev i alt solgt 14 millioner biografbilletter i 2009.

Og det samlede antal solgte biografbilletter til danske film er næsten halveret i forhold til sidste år. 1,7 millioner færre mennesker så danske film i biografen i 2009 i forhold til 2008. Det drastiske fald kommer vel at mærke i et år, hvor det samlede antal solgte biografbilletter gik fremad, og hvad værre er, det fortsætter tilsyneladende i 2010. Danske film har i januar solgt 78.420 billetter.

- Det er rigtig, rigtig skidt, siger Regner Grasten til DR Nyheder.

Vi klarer os bedre end andre lande

Danmarks Film Akademi har nu ikke tænkt sig at aflyse Robert-uddelingen af den grund. Og formand Kim Magnusson har lovet sine kollegaer ikke at snakke om krise.

- Men dansk film har helt klart et problem. Der er tale om en form for stilstand, siger han til DR Nyheder.

Pessimistisk vil han ikke være, og minder om, at 2008 var et rekordår for dansk film. Så når andelen solgte biografbilletter solgt til danske film er halveret, så skal det ses i den sammenhæng, mener han.

- Og når danske film sidder på 19 procent af de solgte biografbilletter i 2009, er det faktisk kun Frankrig der slår os. Og de har endda en særlov, som sikrer franske film i biografen, forklarer Kim Magnusson til DR Nyheder.

Den mest sete film i 2009 var Ander Matthesens "Sorte Kugler", som 402.426 mennesker løste billet til. Året før trak Flammen og Citronen" 667.601 mennsker i biograffen, viser tal fra Det Danske Filminstitut.