Ruslands tragiske historie som absurd politisk teater

Den politiske satire lever i bedste velgående i hænderne på Armando Iannucci. "Stalins død" er både grum, morsom og ekstremt velspillet.

Jeffrey Tambor og Simon Russell Beale som Georgij Malenkov og Lavrintij Beria i den ætsende politiske satire »Stalins død«. PR-foto Camera Film.
Læs mere
Fold sammen

Karl Marx havde ret: Historien gentager sig selv – først som tragedie, siden som farce. Det kan godt være, at Armando Iannuccis ætsende satire »Stalins død« foregår i 1953, men det er helt umuligt ikke at trække paralleller til nutidens til tider absurde politiske cirkus – verden over, men måske særligt hos Ruslands historiske ærkefjende (en vis paryk får i hvert fald en del kommentarer med på vejen).

Men det er kun en bonus ved en både intelligent, underholdende og dobbelttydig satire, der er lige så ubehagelig, som den er latterlig. For egentlig er der ikke meget at grine ad, man kan bare ikke lade være, så tragisk absurd er ondskaben, når den som her går hånd i hånd med dårskab, dumhed og menneskets til tider ikke særligt kønne trang til at overleve for enhver pris.

»Stalins død« er baseret på en fransk tegneserie af Fabien Nury og Thierry Robin, »La Mort de Staline«, der igen er baseret på virkelige hændelser. 2. marts 1953 falder Stalin død om i sin datja, efter i 33 år at have holdt Sovjetunionen i en tilstand af permanent, altgennemsyrende og lammende dødsangst. Alle forventer at blive den næste på de tilsyneladende endeløse lister over, hvem der skal henrettes, tortureres eller deporteres til Gulags fangelejre. Ingen er fredede.

Hvad nu? Stalins betroede mænd, heriblandt efterfølgeren Malenkov, chefen for sikkerhedsstyrkerne, Beria, Molotov og Khrusjtjov har ingen anelse – de vil bare gerne sikre sig en solid luns af magten. Og alle kneb gælder.

Armando Iannucci har efterhånden gjort den kulsorte politiske satire til sit kendemærke. Ikke mindst i den geniale komedie »In the Loop« og serien »Veep«. I »Stalins død« er det dog ikke kun den politiske magt, det gælder, men også liv og lemmer. Den nærmest paniske frygt for at blive den næste til at ligge blødende i sneen gennemsyrer hele fortællingen og får mere end et par gange grinet til at sidde grundigt fast i halsen. For kan man grine, når baggrunden er massemord, undertrykkelse, korruption og dødbringende løgne? Når mord, vold og voldtægter foregår lige i udkanten af billedet, eller – formoder man - umiddelbart efter at der klippes væk? Når volden og frygten er evigt tilstedeværende?

Svaret er ja. Det er dybt komisk at se magtfulde politikere opføre sig som små børn, der slås om vinduespladsen i lejrskolebussen, fuldkommen uinteresserede i politik og ideologi, udelukkende på jagt efter hæder, ære og retten til at smadre andres liv – og redde deres eget. Det politiske spil orkestreres i Iannuccis hænder som en stoledans, hvor den, der ingen plads får, bliver dolket i ryggen af sine »kammerater«. At han har sans for de sigende, dobbelttydige detaljer, og i øvrigt baserer selv de mest absurde hændelser på virkeligheden (der som bekendt overgår fiktionen), gør kun dansen endnu mere makaber og morsom.

»Stalins død« er dybt underholdende, tragisk og tankevækkende, med sylespidse replikker, der leveres med smittende overskud af de bedste af de bedste, med Steve Buscemi, Jeffrey Tambor, Michael Palin og teaterskuespilleren Simon Russell Beale som toppen af kransekagen.

Stalins død

Instruktør: Armando Iannucci. Medvirkende: Steve Buscemi, Michael Palin, Jeffrey Tambor m.fl.