Rumfilm med tyngde

»Enders Game« tager fat på tunge temaer uden at miste øjet for det underholdende.

Asa Butterfield (til højre) går på vingerne i »Enders Game«. Foto: Disney Fold sammen
Læs mere

Ikke siden »Karate Kid« har en ungdomsfilm haft så splejset en hovedperson som Ender Wiggin – omdrejningspunktet i »Enders Game«, Gavin Hoods visuelt imponerende filmatisering af Orson Scott Cards science fiction-roman. På den måde er Ender en klassisk Disney-helt. Den mest upåagtede skal blive den største.

Og der er brug for de største helte. Jorden har nemlig desperat afværget et angreb fra den insektlignende race, summerne, men alle forventer, at de ulækre vingede monstre vender tifold tilbage. Derfor uddanner jordboerne en hær af særligt begavede børn til at stå i frontlinjen, og blandt dem udvælger Oberst Graff (en autoritær og bister Harrison Ford) den 12-årige Ender (Asa Butterfield) til at lede Jordens forsvar.

Med sine tændstiktynde arme nedlægger Ender sine rivaler på stribe, takket være snuhed og en usædvanlig empatisk forståelse for sin modstanders strategi. Empatien er til gengæld også Enders akilleshæl, for som han siger i en af filmens tænksomme replikker: »I det øjeblik jeg fuldt ud forstår min fjende så meget, at jeg kan overvinde ham, i det øjeblik elsker jeg ham også«.

Der er med andre ord en næsten nytestamentlig tone i filmen, der dog også husker at underholde, særligt på billedsiden. Ikke mindst i kampskolens nul-tyngdekraft træningsarena, hvor rumkadetterne træner med ægte febrilsk uro forud for den kommende konfrontation.

Selv om de vægtløse geledder tæller både drenge og piger, er der ikke tid til romantik, og den militære jargon og bryskhed når at blive en kende trættende.

»Enders Game« skal have ros for ikke at tage for let på romanens tunge temaer som lederskab, ansvar og medfølelse. Der er noget sammenbidt, nærmest mobiliserende, over »Enders Game«, der har resonans i vor kriseramte nutid. Hvis ikke vi er parate til at yde noget for fællesskabet, hvem skal så være det? Svaret svæver i det vægtløse rum.

Titel: »Enders Game«.

Hvem: Instruktør: Gavin Hood. Medvirkende: Asa Butterfield, Harrison Ford.

Hvor: Premiere over hele landet.