Robotten med det smukke ansigt

Alex Garlands instruktørdebut, »Ex Machina«, er en stemningsmættet og fascinerende science fiction-thriller om grænsen mellem kunstig intelligens og menneskelighed.

Svenske Alicia Vikander er blevet den helt store Hollywood-darling og vælter sig i priser og anerkendelse for tiden. Hun var blandt andet nomineret til en Golden Globe for sin præstation i »Ex Machina« – der i øvrigt også har inkasseret Oscar-nomineringer til Alex Garland for Bedste manuskript og Bedste visuelle effekter. I »Ex Macchina« spiller hun robotten med det smukke ansigt og de melankolske tanker. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jo mere vi kan rent teknologisk, desto sværere bliver det at lave overbevisende science fiction. Den oprindelige »wow, tænk hvis det kunne lade sig gøre«-faktor er som regel afløst af »ja, ja – om ti år ser det jo nok sådan ud«. Det fantastiske bliver mondænt og trivielt. Opnåeligt.

En af de sidste bastioner er tanken om den kunstige intelligens, og de konsekvenser, det vil få, hvis, eller når, det lykkes mennesker at skabe maskiner, der ikke alene har et kognitivt liv, men også alle følelserne: empati, ømhed, kærlighed. Det udefinerbare, som det er så svært at forestille sig en formel for.

Tanken om en »Blade Runner«-verden, hvor mennesker og kunstige mennesker går rundt blandt hinanden uden synlig forskel, skræmmer og fascinerer stadig.

Netop denne skrækblandede fascination er, hvad Alex Garland spiller på i sin debut som spillefilmsinstruktør, »Ex Machina«, efter i mange år at have fungeret som manuskriptforfatter på blandt andet »The Beach« (som han selv skrev romanforlægget til) og »28 Days Later«.

Hvad nu hvis?

»Ex-Machina« handler om programmøren Caleb, der bliver overlykkelig, da han vinder en uges ophold hos sin excentriske chef i den internetvirksomhed, hvor han arbejder.

Han ser frem til at suge til sig af chefens genialiteter. Men da han kommer frem, opdager han, at chefen har andre planer. Han har nemlig udset sig Caleb til at teste hans nyeste robot for at se, om den virkelig har både intelligens og følelsesliv som et menneske.

Caleb falder hurtigt for robotten med det smukke ansigt og de melankolske tanker, men hvordan gennemskuer man, om en robot er sandfærdig? Og hvor meget er en plan lagt af Calebs chef, der har adskillige alternative dagsordner med projektet?

Med tre gode skuespillere i front; Domnhall Gleeson, Alicia Vikander og Oscar Isaacs, har Alex Garland skabt et fascinerende, utilregneligt og både sørgmodigt og uhyggeligt drama, der stilfærdigt kryber ind under huden på én og sætter gang i tankemylderet og det både skræmmende og fascinerende:

Hvad nu hvis?

Hvad: »Ex Machina«.

Hvem: Instruktør: Alex Garland. Medvirkende: Domnhall Gleeson, Alicia Vikander, Oscar Isaacs.

Hvor: Månedens film i Cinemateket i København.