Posedame med pondus

»The Lady in the Van« er en finurlig, om end ikke helt vellykket, leg med spændet mellem virkelighed og fiktion – og med en fuldkommen fantastisk Maggie Smith i titelrollen.

Maggie Smith får alle farvenuancer med i sin præstation som posedamen Miss Shepherd i »The Lady in the Van«, som hun også spillede i teaterversionen. Se filmen for hendes præstation! Foto: PR
Læs mere
Fold sammen

81-årige Maggie Smith var tidligere på året nomineret til en Golden Globe for sin præstation som påståelig posedame i Nicholas Hytners »The Lady in the Van«, og det var fuldt fortjent.

For selv om filmen i lige så høj grad handler om forfatteren Alan Bennett, er det hende, der stjæler hver eneste scene med sin overlegne vekslen mellem bitterhed og sårbarhed, stædighed og sørgmodighed, vrede og fortvivlelse samt stort set alle andre følelsesudsving, man kan komme op med på stående fod.

Hun er fantastisk.

Det samme kan desværre ikke helt siges om historien som helhed, der er en charmerende, men også lidt af en tynd kop five o’clock tea.

Slår sig ned i forfatterens indkørsel

Dramatikeren Alan Bennett flytter i 1970 ind i en sidegade i Camden, et kvarter i London, der er på vej op og tiltrækker kunstnere og pæne familier, men stadig bærer præg af fordums mere ydmyge boligforhold.

En påmindelse om disse er Miss Shepherd, den vrantne og ikke synderligt velduftende posedame, der bor i et faldefærdigt gult folkevognsrugbrød sammen med alle sine pakkenelliker.

Hun flytter lidt rundt i gaden, men ender med at slå sig ned i Alans indkørsel, hvilket bliver starten på et sært og særligt forhold de to imellem.

For uanset hvor irriterende, upassende og usoigneret den reserverede dramatiker finder Miss Shepherd, så kan han ikke lade være med at blive rørt af hende. For hvem er hun egentlig bag alle de slidte, beskidte klude? Og er hun i grunden ikke enhver forfatters drøm om dramatisk råstof?

En undskyldning for ikke at leve sit eget liv

»The Lady in the Van« handler nemlig ikke så meget om Miss Shepherd, selv om hendes personlighed og livshistorie er både stor og sær nok til at fylde en hel film.

Den handler lige så meget, hvis ikke mere, om Alan Bennett, der kæmper med sin kreativitet, sin flossede moderbinding og ikke mindst sin modvilje mod at springe ud som homoseksuel.

For ham bliver Miss Shepherd en undskyldning for ikke at leve sit eget liv, men i stedet observere hendes. En splittelse, der bliver gjort helt konkret af, at Alex Jennings spiller to versioner af Alan Bennett: »ham, der lever, og ham, der skriver«, som mundhugges hele filmen igennem.

Desværre bliver Alan Bennett, som skrev både filmens teaterforlæg, der også havde Maggie Smith i hovedrollen, og manuskriptet til filmen, aldrig en så interessant karakter som Maggie Smiths posedame.

Man sukker efter mere af og om hende – og lidt mindre Bennett.

Hvad: »The Lady in the Van«.

Hvem: Instruktør Nicholas Hytner. Medvirkende: Maggie Smith, Alex Jennings.

Hvor: Premiere over hele landet.