Polsk film føles som både en drøm og et mareridt

"Professor Bieliks hemmelighed" er slingrende fortalt, men mægtig sympatisk.

Andrzej Chyra som læreren, der i »Professor Bieliks Hemmelighed«, får skadet sit syn i en ulykke og med elevernes hjælp faker, at der ingenting er galt, så han kan beholde sit job.Foto fra filmen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Baseret på virkelige hændelser« står der på forteksterne til den polske film »Professor Bieliks hemmelighed«, selv om den undervejs ofte føles som både en drøm og et mareridt.

Kacper Bielik er en vellidt gymnasielærer, der efter et biluheld får problemer med sit syn. Han ser rundt regnet kun det, man kan se ud af en hinkesten fundet i en våd jordbund. I vildrede hager han sig fast i hverdagen og formår via et sindrigt tællesystem med skridt og hjælp fra elever til at skrive på tavlen at skjule sit handicap.

Men hvor længe går det? En kvindelig kollega bliver forelsket i ham, og en helbredsundersøgelse af lærerne truer. Det er svært at argumentere imod vendingen »baseret på virkeligheder hændelser«, men en del af begivenhederne virker konstruerede, og der skal samles mange løse handlingstråde op, inden feel good-afslutningen giver os følelsesmæssige bonus for at følge med i en slingrende, men selvfølgelig vældig sympatisk film.

Hvad: Professor Bieliks hemmelighed. Hvem: Instruktør: Jacek Lucinski. Medvirkende: Andrzej Chyra, Urzula Grabowska. Hvor: Premiere i København, Århus, Hillerød og Kolding.