Pigerne i buret

Det er en filmisk fornøjelse og en følelsesmæssig pine at følge fem unge pigers kamp for frihed i tyrkiske "Mustang".

Efter lidt helt udskyldig sjov og ballade med nogle drenge, bliver fem piger nærmest spærret inde. Foto fra filmen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fem piger mellem 14 og 21 år ligner én krop med fem kønne hoveder. En slags teenagepigernes The Beatles, da de var på toppen. Pigerne er smukke, livlige og morsomme. Men som en af dem bemærker: det ene øjeblik var vores liv godt, og det næste var det noget lort.

Efter forældrenes død bor de nu hos en bedstemor og en stokkonservativ onkel. Efter sjov og ballade med nogle drenge på stranden bliver de på det nærmeste lukket inde i huset og henvist til sysler som husholdningslære og tvunget til at gå i det, de kalder »uformelige lortebrune kjoler«.

Det er en filmisk fornøjelse og en følelsesmæssig pine at følge pigernes kamp for frihed i den stærkt vedkommende tyrkisk/franske film, der både handler om søskendesammenhold og generationskløfter. Historien styrer enten mod at finde revnerne i muren eller mod katastrofen.

Historiefortællingen er ikke altid lige klar, men symbolværdien i forhold til det splittede Tyrkiet er stor, og så er følelserne hele tiden brusende omkring pigerne, som selv en midaldrende mand kan identificere sig med.

Hvad: Mustang. Hvem: Instruktør: Deniz Gamze Ergüven. Medvirkende: Gunes Sensoy, Dogba Doguslu, Tugba Sunguroglu. Hvor: Premiere over hele landet.