"Parterapi" får kniven

Den stjernespækkede danske komedie "Parterapi" er både umorsom, klumpet og tandløs, skriver avisernes anmeldere i dag.

Foto: fra filmen

Pinefuld, tandløs og umorsom.

Det er blot nogle af de ord, som ugens danske, stjernespækkede premierefilm "Parterapi" får med på vejen af avisernes anmeldere i dag.

Instruktør Kenneth Kainz’ film handler om ægtefællerne Puk og Anders, som sammen med deres teenagedatter flytter ind i en villa, der viser sig at være pilrådden.

For at få råd til håndværkere må de leje kælderen ud til den luskede parterapeut Ulrik, som foregiver at ville hjælpe parret med at redde deres skrantende forhold. Hans egentlig ærinde er imidlertid knap så nobelt.

Pinefuld

End ikke danske filmstjerner som Sidse Babett Knudsen, Nikolaj Lie Kaas eller Søren Pilmark kan redde æren hjem for instruktør Kenneth Kainz, der ifølge blandt andre Berlingske Tidendes anmelder, Ebbe Iversen, har lavet en komedie, der er direkte "pinefuld".

"Man gætter på, at meningen er, at det skal være morsomt, men det er i stedet pinefuldt at se gode skuespillere gebærde sig hektisk og skingert som figurer, man meget nødigt ville møde i virkeligheden.

Hvor er den varme og poesi, som kendetegner en god romantisk komedie? Ikke til stede i »Parterapi«, der som surt surrogat serverer en række forlegne og akavede situationer frem mod det afsluttende ragnarok, hvor vild vold tager over," skriver Ebbe Iversen og giver filmen to ud af seks stjerner.

Læs hele anmeldelsen her

Tandløs og klumpet

Også Ekstra Bladets anmelder Henrik Queitsch tager de bidske gloser i brug i sin kritik af filmen, som han giver to ud af seks stjerner:

»Parterapi" er en tandløs skødehund af en film, der er så forhippet på at blive nusset bag ørene, at den konstant logrer med halen og savler ud af mundvigene. Blot et bjæf eller to ville have været kærkomne tegn på en selvstændig vilje«.

Pilmark et lyspunkt

I Jyllands-Postens optik er filmen ikke bare tandløs, den er også klumpet. Eneste lyspunkt er – udover et par sjove replikker - Søren Pilmarks præstation som terapeuten Ulrik.

"Hvad der kunne være forblevet en satirisk kliché, formår han at gøre til en lettere dæmonisk skikkelse, på én gang farlig og sølle fanget af sine egne floskler og alligevel karismatisk og målrettet.

Vedkommende kan han dog ikke ene mand gøre historien her," skriver avisens anmelder, Jakob Levinsen, og giver den to ud af seks stjerner.

Læs hele anmeldelsen her

Også B.T.’s anmelder, Birgitte Grue, fremhæver Søren Pilmarks præstation som et af de eneste lyspunkter:

"Nogenlunde morsom komedie" hvis spinkle handling "er den ene sitcom efter den anden og suger næring af super gode skuespillere, som spiller totalt forudsigeligt: Sidse Babett Knudsen igen-igen en sød skrappedulle, Nikolaj Lie Kaas igen-igen fredsommelig vatmand og Rasmus Bjerg igen-igen sær, skæv ven," skriver anmelderen og fortsætter:

"Og så er der jo Søren Pilmark. Vi ved godt, hvor god han er – men det er alt for længe siden, vi har set ham boltre sig som her. (..) Pilmark er meget meget morsom", skriver hun og giver filmen tre ud af seks stjerner.

Fordomme står i kø

 

Det er dog ikke kun usjove situationer, forudsigelige, usjove replikker og ligeså forudsigelige karakterer, der har sat sindene i kog hos anmelderne.

Politikens Sophie Engberg Sonne kritiserer filmen for at være direkte fordomsfuld.

"Parterapi" sejler rundt i alle tænkelige fordomme om mænd (initiativløse skvat), kvinder (skrappe duller), håndværkere (dovne og grovmundede) og terapeuter (følsomme og derfor sandsynligvis homoseksuelle".

Hun giver filmen to ud af seks stjerner.

Godt tidsfordriv

En af de eneste af morgenavisernes anmeldere, der viser en generel begejstring for filmen, er Informations Jonas Varsted Kirkegaard.

Han synes, "Parterapi" om ikke andet er ideel til at fordrive halvanden time på en god måde. 

»Det skyldes faktorer som en rap og effektiv åbningssekvens, en række gode visuelle gags og rigelige mængder vittig dialog, som navnlig Babett Knudsen med sin hærfører-diktion yder fuld retfærdighed«.