På arbejde med en genial arkitekt

Dokumentarfilminstruktør Kasper Astrup Schröder har fået lov til at følge arkitekten Bjarke Ingels de år, hvor han er slået igennem i USA. Timingen er i top.

Stillfoto fra Big Time
Læs mere
Fold sammen

Før jeg så ”Big Time”, var mit kendskab til Bjarke Ingels ikke dybt. Jeg vidste godt, at han var en dygtig dansker, der imponerede verden på sit felt, som René Redzepi gør eller som Søren Kirkegaard eller H. C. Andersen gjorde, hvis jeg må have lov til at være lidt vidtløftig.

Historien om Bjarke Ingels er nemlig ikke så lidt af et eventyr. Han voksede op i gode kår i Nordsjælland, hvor det irriterede ham, at det flade tag på familiens hus ikke blev brugt til noget. Ud fra den iagttagelse er hans filosofi om en organisk og ganske ofte meget original udnyttelse af en bygnings rum og fremtoning vokset. Ingels har kombineret sig frem til overrumplende løsninger som 8-tallet i København eller Amager Skibakke, der kommer til at løbe ovenpå et kraftværk. Og så er der den trekantede blanding af en københavnsk boligblok og en skyskraber ved Hudson-floden i New York for ikke at tale om det endnu ikke færdige fjerde tårn ved Ground Zero.

I filmen er vi med Ingels på arbejde og får også hen mod slutningen en smule indblik i hans privatliv. Ingels er uomtvisteligt original, målrettet, energisk, ærgerrig og læg dertil veltalende og god til at kommunikere sine idéer. En fascinerende mand der også kan sige sin mening, når et eller andet ved et projekt ikke passer ham. ”Det ligner et lamt socialdemokratisk konferencecenter i Nordjylland!” lyder det om forkerte farver i et bygningsprojekt.

I mandens ånd er Astrup Schröders dokumentarfilm både sober og fascinerende. Fra stjernearkitekten midt i sit internationale gennembrud vil det regne med inspirerede dryp på alle, der går i biografen og ser filmen. Også selv om de fleste af os er knap så store renaissancemennesker som Bjarke Ingels.

Filmen er lavet for at beskrive idéerne bag facaderne men ikke for at finde sprækker i dem. Men det er naturligvis spændende at se Ingels løbe ind i den blindgyde som alle succesfulde iværksættere gør, når kunderne vil have ham med i alle opgaverne og omsætningen lider, fordi han i sagens natur ikke kan være alle steder på én gang. Ingels er også stærkt bevidst om sin egen dødelighed og det antal bygninger man maksimalt kan nå på ét liv. Samtidig er han skuffet over ikke at have familie og børn, da han fylder 40 år. Til filmens store held – og Ingels eget – bliver han forelsket og i det hele taget har ”Big Time” en skyskraberhøj feel good faktor og en høj informationsfaktor. Læg dertil inspirerende droneoptagelser af banebrydende arkitektur.

Hvad: Big Time. Hvem: Instruktør: Kasper Astrup Schröder. Medvirkende: Bjarke Ingels, Douglas Durst, Larry Silverstein. Hvor: Premiere over hele landet.