Oscar trækker i land

De nye regler, der skal fremme den racemæssige diversitet blandt oscarnominerede, er blevet stækket efter kritik.

Oscarakademiets præsident, Cheryl Boone Isaacs, her under dette års oscargalla, har været blandt de mest aktive for at få flere farvede nomineret til verdens mest eftertragtede filmpris.  Foto: Aaron Poole/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oscarakademiets ledelse holdt tirsdag aften sit første møde efter uddelingen af oscar­priserne den 28. februar, og ifølge iagttagere i Hollywood ser det ud som om, at ledelsen har lagt en dæmper på sin tidligere plan om hurtigt at få flere farvede og kvinder ind i et akademiet.

Akademiet er i flere år blevet kritiseret for at bestå langt overvejende af ældre hvide mænd, og de nye regler, som blev lagt frem af akademiets præsident Cheryl Boone Isaacs, skulle sikre en større racemæssig og kønsmæssig diversitet blandt medlemmerne. Tanken bag denne plan var, at en større diversitet blandt medlemmerne ville føre til en tilsvarende diversitet blandt de skuespillere, som de nominerede.

En af de nye forholdsvist indviklede regler var, at de der ikke havde været aktive i dele af tre på hinanden følgende årtier, automatisk ville miste deres stemme ved alle fremtidige uddelinger.

Denne regel ville betyde, at en stor del af de ældre, fortrinsvist hvide, medlemmer, ville miste deres stemmeret, hvorefter at akademiet gradvist ville erstatte dem med farvede og kvindelige medlemmer. Målet var, at 48 procent af medlemmerne i 2020 skulle være kvinder og 14 procent af anden etnisk herkomst.

Kritik – fra ældre, hvide medlemmer

Forslaget blev hurtigt udsat for meget kritik, ikke mindst fra ældre, hvide medlemmer som mente at de blev brugt som »syndebuk« for en almen filmbrancheproblematik, der var meget større end antallet af nomineringer til oscaruddelingen.

Den 84-årige skuespiller Tab Hunter udtalte til The Hollywood Reporter, at de nye regler var »bullshit«, og at akademiets ledelse var bukket under for politisk korrekt mediehype.

Andre påpegede, at de nye regler indirekte postulerede, at ældre hvide automatisk var racister, der ikke kunne anerkende farvedes præstationer. Atter andre, som skuespilleragenten Leigh Castle, har påpeget, at de nye regler først og fremmest diskriminerer mod ældre, altså er udtryk for såkaldt »ageism«.

»Bare fordi man er gået på pension betyder det ikke nødvendigvis, at man ikke længere kan skelne mellem godt og skidt,« sagde Leigh Castle til The Hollywood Reporter.

Ifølge oscaranalytikeren Scott Feinberg har oscarakademiet dog lempet sine egne nye regler. Kravet om at have været aktiv i tre på hinanden følgende årtier er nemlig blevet fjernet med det resultat, at langt færre medlemmer står til at miste deres stemmeret. Og dermed er tempoet i udviklingen af den racemæssige diversitet også sat ned.

Ifølge den danske oscarekspert Andreas Halskov er det dog tvivlsomt om indgreb i akademiets medlemssammensætning i det hele taget har en effekt på fordelingen af nomineringer.

»I sidste ende er det spørgsmålet om skævheden i nomineringerne ikke først og fremmest skyldes nogle større og mere strukturelle problemer i filmindustrien. Hvem er det, som får de store roller i de interessante film? En ny akademisammensætning kan ikke ændre på de strukturelle problemer,« siger Andreas Halskov, der er medredaktør på bogen »Guldfeber – På sporet af Oscarfilmen«.