Oscar-håb får dødstrusler efter dansk dokumentarfilm

Arbejdet med dokumentarfilmen "The Look of Silence" har haft alvorlige konsekvenser for instruktøren.

Joshua Oppenheimer sammen med Adi Rukun, hvis bror Ramli Rukun blev dræbt under den vold, som beskrives i Oppenheimers film. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARIO ANZUONI

Natten til mandag dansk tid skal to danske film kæmpe om Oscar-statuetter i Hollywood, hvor den årlige filmpris-uddeling finder sted.

Den ene er dokumentaren "The Look of Silence", som den herboende amerikaner Joshua Oppenheimer står bag.

Dokumentaren er en opfølgning på hans Oscar-nominerede "The Act of Killing", og i den følger man Adi, hvis bror blev dræbt i det indonesiske folkedrab i 1965, der kostede mindst en halv million mennesker livet. Adi kæmper for at få bødlerne til at indrømme deres skyld.

For instruktøren Joshua Oppenheimer har filmen betydet, at han aldrig kan vende tilbage til Indonesien, hvor bødlerne, der stod bag folkemordet, stadig har stor magt.

- Jeg får dødstrusler og ubehagelige beskeder både på mail og telefon, fortæller Oppenheimer.

- Jeg kunne nok komme ind i Indonesien, men jeg ville aldrig komme ud igen. I hvert fald ikke levende, siger han.

Selv om han vidste, at der var risikoer ved at lave filmen, var han dog ikke i tvivl - så længe Adi og hans familie, der har indvilget i at fortælle deres historie, ikke var i fare.

- Da dokumentaren var færdig, mødtes vi med familien i Thailand og viste den til dem. Jeg spurgte, om de synes, vi skulle lade være med at offentliggøre den. Jeg var helt klar til at lægge den ned, selv om vi havde brugt meget tid på den.

- Hvis det kunne bringe familien i fare, ville jeg ikke have den ud. Vi snakkede om, om vi skulle vente, til bødlerne var døde, men familien ville gerne have, at den kom ud nu, hvor "The Act of Killing" har sørget for en slags momentum, siger instruktøren.

Han fortæller at hovedpersonen, Adi, ikke har modtaget nogle trusler, efter at filmen kom ud. Han har dog været nødt til at flytte.

Men selv om regeringen og magthaverne er langt fra begejstrede, så har folket og medierne i Indonesien taget godt imod dokumentaren.

- Den blev kaldt årets film, da den kom ud i Indonesien, og Adi bliver blandt folket betragtet som lidt af en helt for det, han har gjort. Han har gjort det muligt endelig at snakke om det, der er sket, forklarer Joshua Oppenheimer.

For hovedpersonen selv har arbejdet med dokumentaren gjort, at han selv er kommet over en hurdle.

- Jeg var bange, da vi lavede filmen. Det tror jeg, er helt naturligt. Men jeg gjorde det, for at det indonesiske folk ikke skal være bange i fremtiden. Jeg følte, at jeg måtte gøre det.

- Personligt har arbejdet med filmen gjort, at min egen frygt er forsvundet, siger Adi, der i disse dage er i Los Angeles sammen med Joshua Oppenheimer forud for Oscar-uddelingen.

- Det hele er meget overvældende. Det var vigtigt for mig at folkemordet kunne blive noget, vi kunne tale åbent om, men jeg havde aldrig regnet med, at filmen kunne få så meget opmærksomhed. Vores mål er stadig, at så mange mennesker som muligt skal vide, hvad der skete i Indonesien i 1965, siger han.

Oscar-statuetterne bliver uddelt natten til mandag dansk tid.

/ritzau/