Øjet i det høje

Sydafrikansk instruktør sætter spændende dilemmaer op i film om anvendelse af droner i krigsførsel. Hvornår må man dræbe?

Helen Mirren i den troværdige og dilemmafyldte »Eye in the Sky«. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I »Eye in the Sky« transporteres vi dygtigt ind i en nærmest usigeligt spændende stribe af dilemmaer. I Nairobi i Kenya befinder tre af verdens mest eftersøgte terrorister sig, og de skal tages til fange. Blandt andet ved hjælp af viden fra kameraer i droner så små som kolibrier.

Undervejs viser billederne pludselig, at der i det overvågede hus også befinder sig materialer til selvmordsaktioner. Er det så forsvarligt at gå fra planen om at tage til fange til at slå ihjel? Også hvis der er risiko for tab af uskyldige menneskeliv?

Diskussionerne bølger frem og tilbage mellem britiske politikere og amerikanske militærfolk, og vi får et nuanceret syn på, hvordan sådan en proces kan gå for sig. Både blandt cheferne og de, der skal trykke på knappen til en eventuel bombe.

Sydafrikanske Gavin Hood kender vi fra to andre gode film, »Tsotsi« og »Rendition«, og han har her lavet en film, der er noget i retning af, hvordan man kunne forestille sig, at en dansk instruktør som Tobias Lindholm ville slippe af sted med at lave en film i USA. Manuskriptet er decideret fremragende.

Hvad: Eye in the Sky. Hvem: Instruktør: Gavin Hood. Medvirkende: Helen Mirren, Aaron Pauul, Barkhad Abdi, Alan Rickman. Hvor: Premiere over hele landet.