Ny dansk storfilm om Karen Blixen

Efter 25 års ventetid har Regner Grasten fået rettighederne til en filmatisering af Karen Blixens unge år. Filmen forventes at få premiere i næste år.

Udateret arkivfoto af Karen Blixen Fold sammen
Læs mere

Hvis man siger Karen Blixen på film, tænker de fleste på Sidney Pollacks klassiker "Mit Afrika" fra 1987 med Merryl Streep og Robert Redford.

Men nu kan danskerne se frem til en dansk filmatisering af Karen Blixens unge år. Efter årelang ventetid har den danske filmproducent Regner Grasten, der står bag flere danske familiefilm, endelig fået mulighed for at filmatisere Karen Blixens liv op til afrejsen til Afrika.

- Dengang vi første gang henvendte os, fik vi et kategorisk nej, for Universal Pictures sad på alle rettigheder. Men for et halvt år siden fandt vi ud af, at mulighed var til stede, fordi Universal Pictures kun havde rettighederne til historien fra 1914 og frem, siger Regner Grasten.

De unge år

Den danske filmatisering kommer derfor til at handle om den danske forfatters ungdom op til afrejsen til Afrika i december 1913. Filmen strækker sig over 40 år og tager udgangspunkt i Karen Blixens opvækst med en far, der begår selvmord og en streng mormor, der tryner den unge Karen Blixens fantasi og personlighed.

Der kommer også til at være en del udenlandske skuespillere indvolveret, da dele af fortællingen foregår i Sverige og i Paris.

- Karen Blixen er jo evigt aktuel. Og det er skønt, for der er så mange fascinerende fortællinger i de unge år. Hele udviklingen som kunster og tiden i Paris. På den måde vl den appellere både til gamle og unge. Lige som filmen om Titanic, er der både et historisk perspektiv og en fascinerende handling, siger Regner Grasten.

Stort budget

Filmen, der kommer til at hedde "Tanne - Lykkefuglen", får et budget på op til 65 mio. kroner. Regner Grasten Film har endnu ikke fundet en instruktør til filmen, men regner med at kunne løfte sløret for flere detaljer i løbet af foråret.

- Jeg forventer den ultimate store danske film. Det er også derfor den ligger i det budgetleje. Det vil blive en film, der vil gå hen og blive en klassiker, siger Regner Grasten.

Alt efter hvornår optagelserne kan begynde, forventes filmen at have premiere i julen 2011 eller efteråret 2012. Der er endnu ikke sat navne på rollelisten, men Regner Grasten lover, at der nok skal være nogle overraskelser til publikum. Hovedrollen som Karen Blixen forventer han dog bliver en debutant.

En stor chance for et talent

- Det er jo de unge år, vi filmer, så det er ikke usandsynligt, at det bliver en debutant. Det bliver også en stort chance for en ung skuespiller, siger han.

Lige nu er producenten dog travlt beskæftiget med at caste skuespillere til "Bølle Bob", men han håber, at arbejdet med den nye Karen Blixen-film kan begynde næste år.

"Mit Afrika" blev i øvrigt nomineret til 11 Oscars og vandt 7, så der er store sko at fylde ud for den kommende Blixen-filmatisering.