Ned med tyrannen

New Zealandske Lee Tamahori fik sit gennembrud med den både barske og rørende »Once Were Warriors« fra 1994. Siden blev han »snuppet« af Hollywood, hvor han mest har lavet actionfilm. Men nu er han heldigvis tilbage i sit hjemland, med endnu en rigtig maori-historie.

17BKUKULTUR-123714.jpg
Temuera Morrison, der spiller Patriarken, havde også en hovedrolle i »Once Were Warriors«. PR Foto Øst for Paradis. Fold sammen
Læs mere

New Zealandske Lee Tamahoris »Patriarken« foregår på landet i 60erne. Familien Mahana arbejder med at klippe får, ligesom mange andre familier i området, og bliver styret med hård hånd af familiepatriarken, der bestemmer alt, fra hvem der skal arbejde hvor, til hvem sønnerne må gifte sig med. Barnebarnet Simeon, der er en kvik knægt, er dog grundigt træt af bedstefaderens hårde hånd – også selvom hans bedstemor lover ham, at hånden netop falder hårdest, på dem patriarken forventer sig mest af. Men Simeons oprør får store konsekvenser for hans familie – på godt og ondt.

»Patriarken« er en indsigtsfuld, stærk og rørende historie om kultur og traditioner, familie og værdier. Om retfærdighed og det modsatte og om kærligheden, der indimellem overvinder alt. Men også en velturneret metafor for undertrykkelsen af Maori-folket. Det hele fortalt med New Zealands svimlende – men til tider også livsfarlige – natur som et smukt og dramatisk bagtæppe.

»Patriarken«

Instruktør Lee Tamahori. Medvirkende: Temuera Morrison, Akuhata Keefe