"Nabospionen" er en dansk animationsperle

Copenhagen Bombay fyrer den tredje fantastiske animationsfilm af på ganske få år. ”Nabospionen” kan det hele og lidt til og det lugter af en snarlig guldalder for dansk animationsfilm.

Efter ”Den kæmpestore bjørn” (2011), sidstes års ”Den magiske juleæske” og ikke mindst biografaktuelle ”Nabospionen” ligner Copenhagen Bombay noget helt naturstridigt, og noget man kun har i USA. Et produktionsselskab der laver animationsfilm til biograferne, hvor både idérigdom og kvalitetskontrol er helt i top. Sådan er det ellers kun i de store amerikanske selskaber i samme sektor som for eksempel hos Disney.

Inden jeg kommer for godt i gang og får sidestillet dansk animationsfilm med amerikansk, bør jeg selvfølgelig minde mig selv om, at Copenhagen Bombay ikke just brillerede med ”Fjerkongens rige” (2014). Sarita Christensen der som ung arbejdede i Zentropa og som i 2006 stiftede Copenhagen Bombay med Anders Morgenthaler (han forlod firmaet i 2012), er den gennemgående figur i den indholdsmæssige succes. Den bør efterhånden være tydelig, at danske forældre, der ved hvad der er godt for deres børn, begynder at tage dem med ind og se danske animationsfilm. Jeg lugter guldalder, gør jeg.

Bag hver enkelt af de nævnte film står naturligvis forskellige instruktører og idemænd- og kvinder. Karla von Bengtsen har været færdiguddannet siden 2004, men er først kommet frem til sin første animationsfilm i spillefilmslængde nu. Hun er tidligere blevet bemærket med kortfilmen ”Tigre og tatoveringer”. Det virker grangiveligt, som om hun med omhu har sparet gode idéer sammen, for ”Nabospionen” er et sødt, henrivende og dejligt varmt og frit fabulerende eventyr, der ikke fås bedre noget andet sted i verden.

Ti-årige AC, som hun kalder sig, eller Agathe Christine, for hun vil være detektiv og ikke kun for sjov. Hun er det, man kalder en nørd. Selfies og mobiltelefoner siger hende ikke noget. Hun vil hellere opklare det næste mysterium med overvågningsrobotter og en drone, som hun selv har bygget.

Sammen med sin irriterende storesøster, og sin lillebror, der også er irriterende, er hun flyttet til en ny by. Mor (Anne-Grethe Bjarup Riis) vil helst have, at Christine finder nye venner, men hendes førsteprioritet er at opklare mysteriet i grønthandleren overfor, hvor der smårapses. Grønthandleren får et tilbud, han ikke kan modstå. AC skal kun have løn, hvis tyven fanges. I de indledende faser af opklaringen er det svært for Christine, for hun har en forventningsfuld summende fornemmelse i maven, når hun ser jævnaldrende Vincent i nabolaget. Det må da være, fordi han er tyven! Hun kender jo ikke fornemmelsen af at være forelsket endnu.

Dramaet rulles ud i krydsfeltet mellem detektivdrømme, det at flytte og det svære der kan være ved i det hele taget at blive større, og det er både spændende, charmerende og byder på overraskelser. For eksempel går Christine rundt med et lille æg, der pludselig klækkes og til syne kommer et firben, der læsper og som er helt vild med kammerjunker. Den idé er så syret og så vild og så elskelig, at man både griner og måber i biografsædet. Og så er den ikke mindst modig. ”Nabospionen” kan engagere hvem som helst, der har hjertet og sin nysgerrighed med i biografen. Danske forældre - det er nu I skal vise, at I vil Jeres børn det godt med lurmærket topunderholdning.

Og så skal instruktør, producent og hvem der ellers har tænkt med på den idé have tak for første gang i dansk animationsfilms historie at lade en hel familie tale jysk i et dejligt uhysterisk toneleje. Vel at mærke helt almindeligt hverdagsjysk og ikke de typiske brede dialekter designet for at trække grin. Simone Edemann Møgelbjerg der lægger stemme til AC er et regulært fund.

Hvad: Nabospionen. Hvem: Instruktør: Karla von Bengtsen. Danske stemmer: Anne-Grethe Bjarup Riis, Simone Edemann Møgelbjerg, Oliver Bøtcher Herlevsen, Søs Egelind, Dar Salim, Tommy Kenter. Hvor: Premiere over hele landet.