Mød mændene med verdens farligste Facebook-konto

En lille gruppe eksilsyrer fra Raqqa forsøger stædigt på femte år at eksponere ISIS’ grusomme gerninger, og det gør man ikke uden omkostninger, viser ny dokumentarfilm.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For fem år siden var medlemmerne af RBBS (Raqqa is Being Slaughtered Silently) på forskellige niveauer en del af det arabiske forår. Da revolutionen løb ud i sandet, indtog mænd med sorte hætter byen Raqqa og slog folk ihjel på torvet, når det passede dem.

I det små begyndte nogle unge fyre at filme gerningerne med mobiltelefoner for at eksponere dem på Faceboo, så verden kunne få øjnene op for ISIS, og det lykkes langsomt. Men det gjorde også livet sværere at leve for amatørjournalisterne, der efter nogle år var nødt til at tage videre til blandt andet Tyrkiet og Tyskland. De intensiverede deres rapporter og fik blandt andet den prestigefyldte International Press Freedom Award i New York i 2015.

Ved ikke så lidt af en kraftpræstation har Matthew Heinemann både produceret, fotograferet og instrueret dokumentarfilmen om, hvordan RBBS lever i det skjulte og konstant i fare for at blive slået ihjel af rabiate muslimer, der sympatiserer med ISIS.  Som det siges i filmen om gruppens arbejde, så er ”nogle af situationerne forfærdelige og andre er endnu mere forfærdelige”.

Efterhånden som vi følger mændene i RBBS kan vi se, at de bliver godt møre af hele tiden at være på flugt og samtidig opleve, at deres kildenet af gamle venner og bekendte reduceres efterhånden som ISIS begynder at gøre mine til at true dem på livet. Men det virker grangiveligt som om de modige mænd blot skruer op for aktiviteten, når de møder modstand.

Dokumentarfilmen er en imponerende bedrift, og den giver dejligt mange flere informationer end nyhedsudsendelser i tv. Den er således stærkt velkommen, selv om den på trods af sin ret korte længde på halvanden time i længden lider af lidt for mange billeder af de samme tænksomme ansigter og det de tilfældigvis ser i horisonten.

Hvad: City of Ghosts. Hvem: Instruktør: Matthew Heineman. Hvor: Premiere i København, Aarhus, Odense, Aalborg og Kolding.