Mere luft end substans

»Luftens sidste mester« er tænkt som et stort episk fantasy-eventyr, men er endt som en fæl kolos af visuelle effekter.

Drengen Aang – spillet af Noah Ringer – skal frelse sit folk i M. Night Shyamalan stort opsatte film. Fold sammen
Læs mere
Foto: UIP

Hvad kan M. Night Shyamalan egentlig? Det spørgsmål er blevet fatalt aktuelt med hans seneste film, »Luftens sidste mester«.

Det er gået støt ned ad bakke for instruktøren - især fra dengang, han begyndte på det, der må kaldes en økologisk hærgen, med film som »Lady in the Water« og »The Happening«, hvor træer var hævntørstige dræbere på grund af menneskets lemfældige omgang med natur og miljø. Det har dog ikke forhindret Hollywood i at give ham lov til at lave den kæmpemæssige produktion til 280 millioner dollars, som »Luftens sidste mester« er - i 3D og med planer om, at den skal være første del af en hel trilogi, måske oven i købet fire film! Om det når så vidt, er dog nok uvist, mest i betragtning af at denne film, der i øvrigt er en filmatisering af en animationsserie på TV-kanalen Nickelodeon, mestendels er det rene vås.

Vi møder det unge søskendepar Katara og Sokka (Nicola Peltz og Jackson Rathbone), der er en del af det eskimo-lignende Vandfolk. Dette Vandfolk udgør en fjerdel af universets befolkning, der også består af dem fra Luft, Jord og Ild. De fra Ildnationen er de onde, for de prøver at overtage de andre, og frelsen skal komme fra en dreng ved navn Aang (Noah Ringer), der som den eneste har muligheden i sig for at kunne mestre alle Jordens fire elementer.

»Luftens sidste mester« er en film, hvor de visuelle effekter i de store landskabs-scenarier er flotte, men som er så stiv og uden hverken sammenhæng eller flow i sin fortælling, at den bliver som dårligt børne-TV. Det virker, som om Shyamalan undervejs har mistet overblikket, og selv om man ganske vist ikke håber, det bliver sidste film fra ham, er det, forhåbentlig, både første og sidste film i denne serie.