McConaughey brillerer i portræt af 80ernes AIDS-epidemi

Stærkt skuespil fra Matthew McConaughey og Jared Leto bærer »Dallas Buyers Club« - et portræt af 80ernes AIDS-epidemi i USA, og ikke mindst af manden, der besluttede sig for at gøre noget ved den.

Matthew McConaughey leverer en af sine hidtil bedste skuespilspræstationer i »Dallas Buyers Club«. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Matthew McConaughey har undergået lidt af en forvandling de senere år. Fra at være charmerende, men også glat og lettere ligegyldig, førsteelsker i diverse romantiske komedier, er han sprunget ud som en af Hollywoods mest interessante, komplekse og driftsikre karakterskuespillere. En skuespilsmæssig udviklingsrejse, der startede med »The Lincoln Lawyer« fra 2011, og når sit foreløbige højdepunkt med »Dallas Buyers Club«, der fuldt fortjent har indbragt McConaughey både en Golden Globe og chancen for at vinde en Oscar.

Matthew McConaughey spiller rodeo-hustleren Ron Woodroof, der lever for at drikke sig fuld og score tvivlsomme damer. Da et mindre uheld på arbejdet sender ham på hospitalet, viser blodprøver, at han har HIV og højst 30 dage tilbage at leve i. Først benægter Ron, at han – den mest macho af alle machomænd – skulle være ramt af ’bøssepesten’, som han kalder det. Da erkendelsen synker ind, følges den dog af kampgejst, og Ron giver sig til at undersøge, hvad der findes af midler på markedet, der kan give ham mere tid. Da han hører om et middel, der endnu ikke er godkendt i USA, sætter han kursen mod Mexico og vender hjem med bilen fuld af piller og serum. Med hjælp fra transvestitten Rayon, der giver ham adgang til det bøssemiljø, han ellers har lagt intenst for had, stifter han en ’køberklub’, hvor andre HIV-smittede mod et kontingent på 400 dollars om måneden får udleveret medicinen gratis - på den måde kan ingen anklage dem for videresalg. Men Ron er oppe imod mere end sin egen dødsdom, for de amerikanske myndigheder vil gøre meget for at stoppe ham, på trods af – eller måske netop fordi – hans medicin ser ud til at virke.

Tabte 20 kilo til rollen

Matthew McConaughey tabte i omegnen af 20 kilo til rollen, og er et skræmmende afpillet syn, men det er hans spil der for alvor imponerer. Ron Woodroof er måske nok en kliché på papiret; en skingrende homofob machomand, der får AIDS og lærer at elske sine medmennesker, uanset deres seksuelle observans. I hænderne på Matthew McConaughey bliver han imidlertid et afrundet, komplekst og ægte menneske. Jean-Marc Vallée (»The Young Victoria«) skal have ros for ikke at falde i den oplagt sentimentale Hollywoodfælde og ophøje ham til en helgen. Ron Woodroof er og bliver en egoist, der primært handler for sin egen overlevelses skyld - det er det, der gør ham så interessant at følge. Matthew McConaughey får solidt og meget rørende modspil af Jared Leto, der også har fået både Golden Globe og Oscarnominering for sin rolle som transvestitten Rayon.

»Dallas Buyers Club« bygger på en virkelig historie, og har en dyb social og politisk relevans, der trækker tråde helt til nutidens medicinalvirksomheder. Heldigvis undergår Jean-Marc Vallée behændigt at gøre den til en ’budskabsfilm’ med tydeligt løftede pegefingre. I stedet er den et på samme tid tragisk, morsomt og rørende portræt af en mand af en helt særlig støbning, der nægtede at lægge sig til at dø, selvom lægerne ikke gav ham andre muligheder.

Hvad: Dallas Buyers Club

Hvem: Instruktør Jean-Marc Vallée. Medvirkende: Matthew McConaughey, Jared Leto

Hvor: Premiere i København, Lyngby, Århus, Ålborg og Odense