Mange chancer, stort talent

Xavier Dolan har både instrueret og spiller selv hovedrollen i det friske pust fra Canada: »Tom at the Farm«. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kun 25-årige Xavier Dolan er de internationale filmkritikeres nye darling, og det er velfortjent. Hans seneste film, »Mommy«, vandt juryens pris på årets filmfestival i Cannes. Nu vises hans forrige film, »Tom at the Farm«, i Cinemateket, og det er noget helt andet. Noget næsten lige så interessant. Canadiske Dolan spiller selv Tom, hvis mandlige kæreste er død.

Da Tom tager til begravelsen, finder han ud af, at ingen rigtig ved, hvem han er, og den afdødes bror truer ham til at tie stille. I dagene efter folder begivenhederne sig uventet ud, og filmen pendler voldsomt og ekstremt mellem at ville være både psykologisk thriller og melodrama. Den ville formentlig knække midt over i en mindre talentfuld instruktørs hænder, men bag de mange chancer, som Dolan tager, ligger der et meget stort talent, så derfor hænger vi på. Også selv om for eksempel Gabriel Yareds musik får for meget plads. Indtil videre er Dolan ekspert i historier om skæve skæbner på overlegen teknisk facon, og det er med en velkommen frisk stemme. Der er med garanti mere endnu i vidunderbarnet.

Hvad: »Tom at the Farm«.

Hvem: Instruktør: Xavier Dolan. Medvirkende: Xavier Dolan, Pierre-Yves Cardinal, Lise Roy.

Hvor: Premiere i Cinemateket i København.