Machoidealer og rustikke landskaber slider på de unge i smuk film

At være teenager er hårdt nok for de fleste, men i Island er det lidt hårdere end alle mulige andre steder. Machoidealer rustikke landskaber slider på de unge i smuk film.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Thor og Christian er venner og i en smuk, men også dystert rugende film, får vi lov til at følge dem en hel sommer midt i den periode i deres liv, hvor de går fra at være drenge til mænd. Den omstillingsproces kan være forvirrende nok i forvejen på en stille villavej i en dansk provins, men det er som om bjergene i horisonten, det mildt sagt varierede vejr, kantede machoskikkelser og skydevåben omkring teenagerne dækker dem op, så de har svært ved at smide deres ungdoms ham i fred og ro.

Alt er bare større og voldsommere i Island, om så det er det mentale åg fra forældrene eller ulden på overfrakkerne. ”Heartstone” er mørk i tonen, og et element som vrede voksenudbrud bag tynde vægge er ikke ligefrem overraskende i en ungdomsfilm. Alligevel fungerer den dansk-islandske ungdomsfilm fornemt, fordi den tager sig lidt ekstra tid til at fortælle sin historie i, så man sluger følelsesudladninger og vredesudbrud og samtidig mindes sin egen ungdom eller gruer ved tankerne om den.

Måske flyver tankerne forbi Dagur Káris ”Nói Albinói”, der er en fjern filmfætter til ”Heartstone”. Søren Malling er sat ind i en birolle på grund af de danske penge, og det er et godt tænkt, fordi det giver en lille sprække i machoidealerne.

Hvad: Heartstone. Hvem: Instruktør: Guðmundur Arnar Guðmundsson. Medvirkende: Baldur Einarsson, Blær Hinriksson, Søren Malling. Hvor: Premiere over hele landet.