Lune krummer

Thøger Birkelands populære bogserie om »Krummerne« er tilbage i hvad der tegner til at kunne blive en ny dansk familiefilm-serie. »Krummerne – alt på spil« er i al fald både sjovere og mere ægte end samtlige film om »Far til fire« og »Min søsters børn«.

Der bliver hygget i familien Krumborg, selv om problemerne tårner sig op. Her Krummefar Henning Valin, Krummemor Lisbeth Wulff, Krumme (Victor Stoltenberg), storesøster Stine (Martine Hjejle) og lille Grunk (Luca Reichardt Ben Coker). PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er efterhånden 23 år siden, at den første filmatisering af Thøger Birkelands »Krummerne« så dagens lys. Laus Høybye, der dengang spillede Krumme, synes ikke længere, det er svært at være 11 år – han er nemlig i mellemtiden blevet 35, og lillebror Grunk er sprunget ud som ingen ringere end Lukas Graham.

Det er derfor en helt ny Krumme-serie til et helt nyt publikum, der ikke nødvendigvis er vokset op med de oprindelige film, som Barbara Rothenborg har taget hul på med »Krummerne – alt på spil«.

Og dog. Resultatet minder nemlig hyggeligt meget om de oprindelige film, hvilket sandsynligvis skyldes, at produktionen i den grad er blevet i familien: Manuskriptet er skrevet af John Stefan Olsen, der har skrevet samtlige Krumme-film samt »Krummernes jul«, og instruktør Barbara Rothenborg spillede Krummes store kærlighed, Yrsa, i de to første Krumme-film.

I »Krummerne – alt på spil« får 11-årige Krumme et problem. Han har nemlig ikke nogen cykel, og skolen står over for det årlige cykelløb, som søde Yrsa selvfølgelig skal deltage i. Da familien Krumborg ikke just svømmer i penge, bliver løsningen en gammel, kinesisk cykel fremstillet af konservesdåser og samlet med Krummefars sædvanligt uberegnelige tekniske snilde. Men det er ikke den eneste udfordring for familien; Krummefar siger sit job op for at blive opfinder på heltid i fuld tiltro til opfindelsen af en ny energimaskine – der desværre bliver stjålet, netop som han står over for sit store gennembrud i lokalavisen. Men tyvene har gjort regning uden Krumme!

Godmodig familiekomik

»Krummerne – alt på spil« er godmodig familiekomik i det lune hjørne, hvor sammenholdet er i højsædet og intet for alvor – titlen til trods – synes at være på spil. Det skal nok gå det hele. Selv de to tyve, (over)spillet af Lars Bom og Jens Jørn Spottag, er relativt harmløse klodrianer i den klassiske folkekomedietradition. Det er hyggeligt og rart – men lidt mere kant ønskes i de næste film i, hvad der ligner en ny familieserie.

Bedste nye tilføjelser er Lisbeth Wulff som en utroligt skøn Krummemor, der giver løjerne en varm og ægte forankring, samt Kirsten Norholdt som underboen fru Olsen, der i denne inkarnation ikke bare er gammel og sur, men faktisk meget sød under den kontrolfikserede snobbe-facade.

Hvad: »Krummerne – alt på spil«. Hvem: Instruktør: Barbara Rothenborg. Medvirkende: Victor Stoltenberg, Lisbeth Wulff. Hvor: Premiere over hele landet.