Livets gåder fra Rumænien

Der kommer stadig gode socialrealistiske film fra Rumænien. "Sieranevada" er lang og god. Og af og til en udfordring for tålmodigheden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Cristi Puiu vil en del cinefile danskere nok huske for ”Hr. Lazarescus sidste rejse” fra 2005. Puiu er ikke en let tilgængelig instruktør, men han er en vigtig del af den socialrealistiske rumænske filmbølge, der i 00’erne overtog en del af det spotlys, de danske dogmefilm hidtil havde haft.

Om titlen ”Sieranevada” udtaler Puiu, at der ikke findes nogen dybere forklaring på den. Den er et af livets mysterier. Formentlig er der en pointe i, at filmens titel ikke ligger langt fra navnet på bjergkæden Sierra Nevada i det vestlige USA. Akkurat som livet selv og det rumænske samfund er den uvejsom, høj og knoldet og ikke sådan lige at flytte. I filmen møder vi blandt andre hovedpersonen Lary og hans familie, der samles til middag. Vi kommer dumpende ind i rodet, og får tragik og komik gennem både den optik, der går ud på, hvad familiemedlemmerne har på hinanden og deres syn på verden omkring dem. En verden der er rodet, uigennemskuelig og svær at få hold på, ligesom det nære liv kan være.

Med en spilletid på små tre timer kræver ”Sieranevada” nærmest en bjergbestigers tålmodighed, men undervejs i klatreturen ligger der stribevis af alvorlige og finurlige pointer, tænksomme voksne kan tale om længe efter filmen er slut.

Hvad: Sieranevada, Hvem: Instruktør: Cristi Puiu. Medvirkende: Mimi Branescu, Judith State, Bogdan Dumitrache. Hvor: Premiere i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Kolding, Gentofte og Valby.