Lars von Trier i skænderi med pressen

»Det er jer der er mine gæster her – ikke omvendt«, raser den danske instruktør mod den internationale presse i Cannes

Lars von Trier og hans skuespillere møder pressen i Cannes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Valery Hache

Den danske filminstruktør mødte verdenspressen efter den officielle Cannes-visning af hans kontroversielle film ”Antichrist”, som siden pressevisningen søndag aften er blevet dagens store emne i festivalbyen på grund af dens grænseoverskridende sex og volds-scener.

Lars von Trier mødte veloplagt op i hvid habit og stråhat, men blev alligevel synligt rystet, da pressekonferencen blev åbnet af en aggressiv engelsk journalist, der forlangte at få forklaret og retfærdiggjort filmens indhold.

- Retfærdiggøre? Hvorfor skulle jeg det? Jeg kan ikke se, jeg bør undskylde overfor andre. Jeg har ikke lavet denne film til ære for andre end mig selv. Det er jer der er mine gæster her – ikke omvendt, sagde Lars von Trier, hvilket hidsede den engelske journalist yderligere op.

De øvrige journalister kunne dog ikke se pointen i det slagsmålet og begyndte at pifte, hvorfor journalisten valgte at forlade lokalet.

»Gud der valgte mig til at lave den«
Derefter havde instruktøren og hans to medbragte stjerner fra filmen, Charlotte Gainsbourg og Willem Dafoe bedre tid til at tale om filmen. Lars von Trier afviste dog flere gange at forklare filmen, som har bragt mange i vildrede på grund af dens kryptiske handling.

- Hvorfor det netop blev denne film jeg valgte at lave? Jeg ved det ikke. Jeg tror ikke jeg havde noget valg – det var Gud der valgte mig til at lave den, fordi jeg er Verdens bedste instruktør – og han er Verdens bedste Gud, sagde Lars von Trier, der sjældent undlod en ironisk kommentar i sine svar på pressemødet.

Der var spørgsmål til skuespillerne om de følte sig presset til at overskride bestemte grænser under filmoptagelserne, og Lars von Trier valgte at svare på den smilende Charlotte Gainsbourgs vegne:

- Charlotte gik alt for ekstremt til værks, men det var umuligt at stoppe hende!