Komiker med meget på samvittigheden

Filmstjernen Tom Hanks kæmper for Obama, miljøet og homoseksuelle, og en politisk tone ligger også under hans kommende komedie. Men han irriteres over folk, der rubricerer ham som politisk aktivist.

I sin kommende film »En ny chance til Larry Crowne« spiller komikeren Tom Hanks den lille mand, der forsøger at genopfinde sig selv. Som sin medspiller ses bl.a. Julia Roberts. Fold sammen
Læs mere

LONDON. Det må snart føles som Tom Hanks andet hjem, det fine luksushotel The Claridges i London, hvor Berlingske møder den amerikanske filmstjerne i godt humør og konstant vekslende mellem ironi og alvor.

For det er ikke længe siden, at han var indkvarteret her senest under den amerikanske præsident Barack Obamas statsbesøg i Storbritannien. Under besøget i maj havde den 55-årige skuespiller en noget usædvanlig rolle.

På førstedagen af statsbesøget var han sammen med sin kone og skuespillerkollega Rita Wilson med til den fine statsmiddag hos dronningen på Buckingham Palace, og Tom Hanks sad ved siden af og skålede med den britiske udenrigsminister William Hagues kone.

På andendagen hørte Tom Hanks sammen med sin kone personligt den amerikanske præsident holde en stor tale i Westminster Hall, der ellers fortrinsvis var for medlemmer af det britiske parlament. Og senere samme aften mødte Tom Hanks præsidenten for tredje gang inden for to dage ved en middag, hvor Barack og Michelle Obama bød dronningen og andre VIP-gæster på hummer-ravioli, bøffer fra højlandskvæg og brandy-is i den amerikanske ambassadørbolig i London.

Efterfølgende fortalte Tom Hanks i et TV-show, at mødet med præsidenten og dronningen sammen havde været surrealistisk:

»Som amerikaner blev jeg ved med at tænke: Hvorfor er jeg her? Hvordan skete det her? Har jeg vundet en billet? Er det ’Charlie og chokoladefabrikken’?«

Til trods for at Tom Hanks udtrykte overraskelse i sin typisk sjove og velkendte stil, var invitationen slet ikke så mærkelig. Den var en tak for hans store opbakning til Barack Obama fra præsidenten selv og en mulighed for Obama til at blive set sammen med en af Holly­woods populæreste skuespillere.

For Tom Hanks, der senere på året er aktuel med komedien ’En ny chance til Larry Crowne’, er ikke bare skuespiller. Han har i årevis også spillet det politiske spil. I kulisserne, men for hver dag mere åbent og direkte.

Før han opnåede sin helt store stjernestatus ved to år i træk at vinde en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for først AIDS-dramaet »Philadelphia« i 1993 og året efter for kultfilmen »Forrest Gump« som blot den anden skuespiller i historien var han ikke meget for at skilte med sit politiske ståsted. Tværtimod.

Efter at have høstet stor opmærksomhed med sin præstation i »Big« i 1988 blev han af magasinet Playboy spurgt, hvorfor han ikke som andre skuespillere havde blandet sig i det amerikanske præsidentvalg samme år. Men Tom Hanks fastslog kategorisk, at skuespillere »lige meget hvad« ikke havde noget at sige i politik, og at hans politiske holdninger »ikke vedkom andre«, selv om han hjemme omkring sit køkkenbord selv var »meget højrøstet« om politiske emner. Men Tom Hanks skiftede snart stil.

Sammen med Rita Wilson, som han efter en skilsmisse blev gift med i 1988, har han i årevis støtte det demokratiske parti. Siden 1994 har parret privat doneret langt over en million kroner til forskellige demokratiske kandidater og i særdeleshed Barack Obama, som de tilsammen støttede med 340.000 kroner under præsidentvalget for tre år siden. Men ét er penge, noget andet den uvurderlige støtte det gav Obama, da Tom Hanks lagde en video af sig selv ud på MySpace i 2008, hvor han med store ord annoncerede sin støtte til Barack Obama som USAs næste præsident.

»Jeg ønsker ikke at skjule mig. Jeg går ud og fortæller sandheden. Hvis folk er uenige, fint med mig, så vær uenige,« siger han i dag åbenhjertigt, men han bliver samtidig spids, da jeg spørger til baggrunden for hans støtte til netop Obama

»I et valg mellem hvem der sidste gang gik efter at blive amerikansk præsident, åh ja, mange tak, jeg støttede Obama,« siger han lettere sarkastisk.

Som om der ikke var noget reelt valg mellem Barack Obama og hans modstander, republikaneren John McCain.

Reaktionen bunder muligvis også i noget andet: Siden Tom Hanks blev mere åbenmundet om sit politiske engagement, er han blevet kritiseret af særligt amerikanske konservative. Desuden har han i et tilfælde måttet rykke ud med en undskyldning, efter at han for et par år siden kritiserede mormoner for at være »u-amerikanske«.

Anklagen kom, efter at mormoner havde kæmpet for et forbud imod, at homoseksuelle kunne indgå ægteskab i staten Californien. Tom Hanks støttede deres ret til ægteskab, men afstemningen endte med et forbud. Tom Hanks beklagede senere sit angreb på mormonerne, fordi de stemte efter deres overbevisning. »Ingen skal bruge ’u-amerikansk’ skødesløst eller i hastværk,« undskyldte han.

Folk fra den amerikanske højrefløj ser Tom Hanks som en eksponent for en venstreorienteret tendens i Hollywood, hvor skuespillere traditionelt hælder mest til at stemme demokratisk og at dyrke emner, der ikke er i højsæde hos republikanere.

Tom Hanks er blandt andet stærk fortaler for alternative brændstoffer og ejer selv flere elbiler. Alle fordelene skaber han opmærksomhed om med små film på Twitter og Facebook. I en af dem fortæller han om alt det, hans elbil kan, samtidig med at han ruller af sted. Han har også annonceret på nettet, hvor folk kunne byde på hans seks år gamle Toyota Prius Hybrid, og hvor alle pengene gik til amerikanske militærveteraner med behov for støtte.

Stjernen fra film som »Saving Private Ryan« kom under politisk beskydning sidste år, da han promoverede sin TV-serie »The Pacific«, som fokuserer på aktioner fortaget af det amerikanske marinekorps i Stillehavet under Anden Verdenskrig. Som producent af miniserien sammenlignende han i et interview med Time Magazine konflikterne i Stillehavet med USAs krige i Irak og Afghanistan.

»Under Anden Verdenskrig så vi japanerne som ’gule, skævøjede hunde’, som troede på forskellige guder,« sagde Tom Hanks til Time: »De var ude på at slå os ihjel på grund af den måde, som vi levede på. Vi ville til gengæld tilintetgøre dem, fordi de var anderledes. Lyder det bekendt med, hvad der foregår i dag?«

Konservative bloggere gik straks til modangreb, og Richard Pearle, tidligere forsvarsminister under præsident Ronald Reagan, sagde, at Tom Hanks havde misforstået det hele ikke mindst med USAs engagement i Irak og Afghanistan.

»Hvad han antyder, er, at koalitionsstyrkerne agerer ud fra racistiske motiver, og det er absurd,« sagde Pearle. »Han er en skuespiller. Han burde gå tilbage til ’Saving Private Ryan’«.

Tom Hanks fastholder også, at han først og fremmest er skuespiller, og at politik »ikke er en religion for mig«.

»Andre kan så bare forsøge at rubricere mig som en aktivist, men i virkeligheden er jeg blot en amerikaner, der stemmer lige som alle andre,« siger Tom Hanks og tilføjer om sin kamp for ligestilling og rettigheder til homoseksuelle:

»Jeg synes blot, at det er almindelig sund fornuft, at der ikke er noget galt med homoseksuelle, som ønsker at blive gift, og at der ikke er noget at være bange for.«

»En ny chance til Larry Crowne«, som han selv har produceret, og hvor han selv spiller den mandlige hovedrolle som ’Larry’ over for Julia Roberts, er først og fremmest en komedie, men en politisk tone ligger også under hans kommende film.

Larry Crowne har altid passet sit arbejde til ug i et stort supermarked, men en dag bliver han pludselig fyret.

»Vi kan alle forestille os at være i Larrys sko,« siger Tom Hanks og forsætter om den økonomiske krise: »Jeg er selv en rig filmstjerne, så jeg føler ikke samme nød trykke som mange andre. Men du kan ikke se dig omkring uden at forstå, at ikke blot er økonomien under forvandling: Den sociale kontrakt om, at vores samfund sikrer os arbejde, svigter selv folk, der har mest tro på det.«

I komedien må Larry Crowne begynde at studere for første gang i sit liv, og han må afhænde sit hus, fordi han ikke længere kan betale terminerne.

»Vi skød filmen på et tidspunkt, hvor jeg på nyhederne så et indslag om folk, der ikke kunne betale for deres hus og bare gav det væk. De vidste, at det ville smadre deres mulighed for at få kredit fremover, at de aldrig ville få mulighed for at få et andet lån, og at de aldrig ville kunne betale tilbage. Men værs’go, I kan få mit hus, her er mine nøgler, jeg flytter i en billig lejlighed. Tre dage senere havde jeg skrevet historien fra nyhederne ind i manuskriptet for ’En ny chance til Larry Crowne’.«

Tom Hanks finder, at den dybe økonomiske krise mere end noget andet udfordrer os som samfund og mennesker.

»Det sværeste i det vestlige samfund i øjeblikket er denne håbløshed, der hersker. Du gjorde ikke noget som helst forkert ud over at have en tro på din evne til at kunne tilbagebetale dine lån. Alt det er forandret. Du er ikke en byggespekulant, du er ikke en aktieanalytiker, du er ikke i olieindustrien. Du er blot en, der har aktiver i dit hus, og det næste der sker, er, at du har fået sat tommelskruer­ne på,« siger den ellers sjove mand med alvor i stemmen.

Tom Hanks er i gang med sit næste sværdslag. Denne gang er han som komiker gået til kamp for den lille mand. Men til næste år vil folk sandsynligvis igen se ham i en særlig rolle som varmhjertet støtte, når Barack Obama forsøger at vinde sin anden periode i Det Hvide Hus.