Komedie med svingende humør

Morten BH spillefilmsdebuterer med den improviserede komedie »Kolbøttefabrikken«, der ikke er særligt sjov, men til gengæld både sympatisk og tankevækkende.

Paprika Steen er det bankende hjerte i »Kolbøttefabrikken«. Hendes improvisationsteknik er imponerende, og hun samler de øvrige skuespillere om sig med stor naturlighed. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Piller er ikke altid løsningen, det er alternative metoder heller ikke. Men måske man kunne prøve med en blanding? Det synes at være budskabet i Morten BHs komedie »Kolbøttefabrikken«, der handler om healeren Acacia, som dømmes til ophold på et sindssygehospital efter at have mishandlet en patient med sine noget ekstreme healingsmetoder. Acacia tror, at hun bare lige skal ind og ud, men sådan forholder det sig ikke. Heller ikke selv om hendes evne til at påvirke både de andre patienter og personalet er ved at drive den pillemisbrugende overlæge på stedet til vanvid.

»Kolbøttefabrikken« er ikke en helt almindelig komedie. Den er i overvejende grad skabt ved at lade skuespillerne improvisere for åbne kameraer ud fra en fastlagt, men løs, struktur.

Improviseret manuskript

Metoden minder lidt om den, der i flere år har virket ganske fremragende for blandt andre britiske Mike Leigh. Men hvor Mike Leigh lader skuespillerne improvisere replikker og karakterer frem i løbet af et prøveforløb, og derefter bruger ideerne til det endelige manuskript, går Morten BH skridtet videre og lader improvisationerne udgøre den endelige film.

Det er en både modig og interessant metode, der dog også er risikabel, og i tilfældet »Kolbøttefabrikken« må siges ikke helt at være lykkedes. Erfarne skuespillere som Paprika Steen forstår at gribe en bold og spille den sikkert i nye og overraskende retninger. Hendes Acacia er måske nok for meget på alle måder, men hun er også både skrøbelig, stærk og i sidste ende svær ikke at holde af. Hun får den dybde, som flere af de andre karakterer savner, ganske enkelt fordi, de ikke når at blive tegnet tydeligt nok i den stadige leg med indfald og ideer.

Det samme kan siges om plottet. Det er tydeligt, at Morten BH har ønsket at indfange en spontan energi, der da også opstår i øjeblikket. Men alt for tit giver den improviserede stil dramaet en slap energikurve. Det er en svær balancegang. Sjov er »Kolbøttefabrikken« egentlig heller ikke – selv om den lanceres som en komedie.

Til gengæld er den sympatisk, tankevækkende (om end det undervejs bliver lidt uklart, om filmen egentlig er for eller imod psykofarmaka?) og i glimt også rørende. Når det hele svinger, føles det som at overvære ægte personer. Når det ikke gør, er vi til dilettantforestilling i Nørre Snede.

Hvad: "Kolbøttefabrikken".

Hvem: Instruktør Morten BH. Medvirkende: Paprika Steen, Mia Lyhne m.fl.

Hvor: Premiere over hele landet.