København får ny filmfestival

I april 2009 finder CPH:PIX for første gang sted i København som en sammenlægning af NatFilm Festivalen og Copenhagen International Film Festival.

Karen-Lise Mynster og Mille Hoffmeyer Lehfeldt i den aktuelle danske film »One Shot«, der i marts havde forpremiere på den sidste NatFilm Festival. Nu fusionerer festivalen med Copen­hagen International Film Festival og bliver til CPH:PIX. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Scanbox

Navnet klinger nok lidt mystisk, men til gengæld er det kort – CPH:PIX hedder Københavns nye store filmfestival, der er resultatet af den politisk fremtvungne sammenlægning af NatFilm Festivalen og Copenhagen International Film Festival.

CPH:PIX finder for første gang sted fra 16. til 26. april næste år, og mens den har Det Kgl. Teaters tidligere skuespilchef Mikkel Harder Munck-Hansen som direktør, ledes den kunstnerisk af festivalchef Jacob Neiiendam fra Copenhagen International Film Festival og programchef Niels Lind Larsen fra NatFilm Festivalen.

Deres erklærede mål er at »præsentere det københavnske publikum for unikke filmoplevelser i alle genrer fra hele verden krydret med opsigtsvækkende internationale arrangementer og et markant konkurrenceprogram«.

I navnet CPH:PIX står de tre første bogstaver for Copenhagen, mens pix er en populær amerikansk forkortelse for pictures, altså billeder. Navnet lægger sig naturligvis op ad det allerede velkendte CPH:DOX, der er titlen på Københavns meget succesfulde årlige dokumentarfilmfestival under ledelse af Tine Fischer, og det hedder i en udtalelse fra Niels Lind Larsen og Jacob Neiiendam, at »PIX er ikke et entydigt navn: Det rummer mange mulige fortolkninger, men tager udgangspunkt i det visuelle. Hvis man vil vide, hvad navnet dækker over, må man undersøge og udforske det«.

Under paraply
Den nye festival indgår i paraplyorganisationen Copenhagen Film Festivals, der ud over CPH:PIX og CPH:DOX også står bag børnefilmfestivalen BUSTER, der med Füsun Eriksen som leder holdes fra 19. til 26. september i år.

Desuden arrangerer organisationen årets European Film Awards – det vil sige uddelingen af det europæiske filmakademis priser – som lørdag 6. december for første gang finder sted i København.

Lederen af aktiviteterne i denne sammenhæng er Janne Giese, der var initiativtager til og direktør for Copenhagen International Film Festival – den fandt sted om efteråret, mens NatFilm Festivalen foregik om foråret, og fusionen af de to arrangementer er, trods betydelig modvilje hos især NatFilm-folkene, blevet gennemtrumfet af de bevilgende politikere ud fra økonomiske sparemotiver.

Copenhagen International Film Festival nåede at finde sted fem gange, mens NatFilm Festivalen blev 19 år gammel.