Kærlighed fra en uventet kant

Ædle følelser vinder over klichéerne i en engelsk variant af den franske succesfilm »De urørlige« tilsat romantik. To gode skuespillere - den ene fra "Game of Thrones" - klarer karakterernes bratte forvandlinger fornemt.

Der er stærke kræfter med i »Mig før dig«: Emilia Clarke (nok mest kendt som dragemoderen i »Game of Thrones«) og Sam Claflin. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

»Du er noget for dig selv, Clarke,« konstaterer Will Traynor tørt.

Han er en tidligere succesrig finansfyr, der efter et trafikuheld sidder i kørestol, lammet fra brystet og ned. Flere gange har han forkastet nye hjælpere, men nu får Louisa »Lou« Clark chancen i jobbet.

Hun er en alfeagtig pige sidst i 20erne, der går klædt i farverigt tøj med prikker, striber eller hjerter. Ligefrem og klumpedumpet. Han er studs og utilnærmelig og har kun få halvgode dage mellem de mange deprimerende. Will lukker sig for det meste inde, og Lou har en kæreste, der er mere interesseret i at løbe lange ture end at lytte til hende.

Gradvist tør de to op over for hinanden, og store dele af deres forhold peger i retning af en uventet romance, da Lou finder ud af, at Will har en hemmelig plan om at begå assisteret selvmord i Schweiz.

Lou spilles af Emilia Clarke, der har været med i TV-serien »Game of Thrones«, og Will af Sam Claflin fra »Hunger Games«- filmene.

Følelsesmæssige miner detonerer

Et har været at læse den romantiske tåreperser i bogform skrevet af JoJo Moyes, hvor forvandlingerne sker over timer og dage, men noget andet er at sluge, at de to umage mennesker skal falde for hinanden og indgå i flere forviklinger på mindre end to timer.

I begyndelsen er man skeptisk, fordi især Lou er spillet til den karikerede og kække side, men skuespillerne klarer skærene i den bratte forvandling med troværdigheden i behold. Lou har et traume på grund af nogle favoritstrømpebukser med sorte og gule striber, som hun voksede ud af som barn og siden aldrig fik et nyt sæt af. Lige netop sådan et giver Will hende i fødselsdagsgave som voksen. Sikken et pragteksemplar af en betænksom mand!

Det er muligt, at hjernen konstaterer, at der er to til tre forskellige afslutninger i filmens sidste spole, men i hjertet konstaterer man, at der undervejs i »Mig før dig« er placeret lige præcis de følelsesmæssige miner, der, uanset hvor kynisk og filmanmeldercool man har sat sig for at være, bliver detoneret med tårer i skægget til følge.

Hvad: Mig før dig. Hvem: Instruktør: Thea Sharrock. Medvirkende: Emilia Clarke, Sam Claflin, Janet McTeer, Charles Dance. Hvor: Premiere over hele landet.