Jagten på sandheden om pædofile præster

Tom McCarthys »Spotlight« er en nedtonet, men enormt spændende historie om en gruppe nyhedsjournalisters jagt på sandheden om en mulig ring af pædofile katolske præster.

»Spotlight«-holdet bliver spillet af et dygtigt og dedikeret hold skuespillere: Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Brian D’Arcy, Michael Keaton og John Slattery. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er efterhånden ikke mange aviser, der stadig har ressourcer til at lade dedikerede gravergrupper bruge måneder på at forfølge enkeltsager. Men det burde de måske finde. Tom McCarthys »Spotlight« er en glimrende illustration af, at det indimellem er nødvendigt med en ekstraordinær indsats for at skabe forandring i verden.

Avisen Boston Globe står over for store forandringer: Nedskæringer og en ny ambitiøs chefredaktør. Han lægger ud med at bede avisens gravergruppe, Spotlight, om at kigge nærmere på en sag om en række katolske præsters overgreb på mindreårige. Det viser sig at være en mere omfattende sag, end gruppen i sin vildeste fantasi havde forestillet sig, med tråde til både den lokale advokatstand og helt op i toppen af den katolske kirkes magthierarki.

Historien er baseret på en sand historie fra 2002, der efterfølgende indbragte Spotlight-gruppen en Pulitzerpris.

Instruktør Tom McCarthy er oprindeligt skuespiller, men har efterhånden skabt sig en alternativ karriere som instruktør med speciale i film, der uden de store armbevægelser går helt tæt på karakterernes psykologi – bare tænk på film som »The Station Agent« og »The Visitor«.

Det samme gør sig gældende i »Spotlight«, hvor de meget forskellige journalisters personligheder bliver en væsentlig nøgle til opklaringen af den i skræmmende grad omfangsrige pædofiliskandale.

Og det er da også netop måden, historien bliver fortalt på, der gør »Spotlight« til noget særligt i rækken om skandaler indenfor den katolske kirke – ikke mindst i kraft af det fortællemæssige greb, at vi aldrig ved mere, end journalisterne gør på et givent tidspunkt. Gravearbejdet antager undervejs karakter af en mindre politiefterforskning og vi kommer helt ind i det nørdede hjerte af det journalistiske arbejde, hvor skrivebordene flyder med notater og brugte kaffekopper, og ægtefællerne brokker sig over, hvor meget arbejdet fylder.

Det burde ærligt talt ikke være spændende at se en flok dårligt klædte arbejdsnarkomaner tale i telefon, bladre i notater og gennemgå arkiver, men det er det i den grad. Ikke mindst takket være dedikerede skuespillere som Rachel McAdams, Mark Ruffalo og Michael Keaton i hovedrollerne.

Hvad: Spotlight.

Hvem: Instruktør Tom McCarthy. Medvirkende: Rachel McAdams, Michael Keaton.

Hvor: Premiere over hele landet.