Intens testosteron-bombe

Peter Bergs »Lone Survivor«, der er baseret på den virkelige historie om en af de mere katastrofale amerikanske militæraktioner i Afghanistan, er ikke for sarte sjæle.

Mark Wahlberg leverer intenst spil i »Lone Survivor«, der er baseret på virkelige hændelser. Foto: PR Fold sammen
Læs mere

En lang introsekvens hamrer det ind med syvtommersøm: At være US Navy Seal er ikke for tøsedrenge – kun de allersejeste klarer uddannelsen og bliver sendt i marken som toptrænede overlevelsesmaskiner.

Men selv Navy Seals kan træffe dårlige beslutninger og blive ofre for uforudsete omstændigheder. Da Marcus, Michael, Danny og Axe får til opgave at lokalisere og neutralisere en berygtet Taleban-leder højt oppe i uvejsomme Hindu Kush, ligner det en let opgave for de kampklare gutter.

Men dårlig kommunikation og uvejsomme bjerge forvandler missionen til et mareridt, da soldaterne bliver opdaget og snart efter er omringet af et stort antal bevæbnede krigere, der ikke har tænkt sig at give op, før den sidste sejlivede soldat er udslettet.

»Lone Survivor« bygger på Marcus Luttrells erindringer om den brutale kamp, der fandt sted i juni 2005 og er i bund og grund én lang testosterontung hyldest til maskulint sammenhold og sejhed.

Mark Wahlberg, Taylor Kitch, Emile Hirsch og ikke mindst Ben Foster leverer overbevisende og intenst spil som soldaterkammerater, der hellere vil dø end efterlade hinanden, og de giver en nødvendig menneskelig dimension til de ekstremt brutale begivenheder.

Hele 45 minutter af filmen er én lang kampscene fyldt med blod, kugler og knoglesplinter. Det er intenst og bestemt ikke for sarte sjæle. Fotograf Tobias Schliessler fanger desperationen med temposkift og kaotiske vinkler. Ikke mindst et par scener, hvor soldaterne er nødt til at kaste sig ud over rå bjergsider, hvor klippestykker og træer bliver lige så farlige fjender som krigerne på toppen, giver et sug i maven.

Den imponerende stilistiske bevidsthed bliver dog i sidste ende også filmens akilleshæl. For den skaber en – utilsigtet må man formode – distance til begivenhederne, der i glimt, når det hele bliver lidt for velkoreograferet, kommer til at minde om et computerspil frem for den blodige virkelighed, det jo rent faktisk var for de involverede.

Hvad: »Lone Survivor«.

Hvem: Instruktør Peter Berg. Medvirkende: Mark Wahlberg, Ben Foster m.fl.

Hvor: Premiere over hele landet.