Indy-feber i danske biografer

Den fjerde Indiana Jones-film får premiere ved midnat i mange af landets biografer.

Når Indiana Jones-premiererne ruller over landet, skal man ikke forvente, at Harrison Ford kommer og giver autografer – som her ved premieren i New York i forgårs. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson

»Det er lidt et magisk øjeblik. Al den ventetid er snart ovre.«

Ordene er skrevet af en fan ved navn »Just Indy« på hjemmesiden for filmheltenes klub og hentyder til de næsten 19 år, der er gået siden den sidste Indiana Jones-film havde premiere. Ved midnatstid i nat er ventetiden endelig ovre da flere af landets biografer blænder op for den fjerde film i rækken: »Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige«. Det kræver forberedelse.

I Imperial i København forberedte fanklubben »Filmheltenes klub« et Indiana Jones-show inden biografgængerne indtog salen til gallapremiere ved midnatstid.

»Vi har taget kostumer med og er klædt ud som personerne fra de tidligere Indiana Jones-film på aftenen. Derudover arrangerer Klaus Messerschmidt Hjuler (filminstruktør og stuntman) forskellige slåskampe og stuntshows, så der bliver rigeligt at se på,« siger Henrik Abel, medlem af Filmheltenes klub.

Gennem seks år har medlemmerne samlet kostumer og rekvisitter a lá dem, der benyttes i de gamle Indy-film, og Henrik kunne i går næsten ikke vente til premieren.

»Egentlig er det fordi den første film blev lavet i 1981, og alligevel kan man stadig vise den til teenagere. Ikke engang de synes, den har mistet tempo. Det er derfor, den er så groundbreaking. Fordi den er ret tidløs. Det er dejligt at se, at han endelig kommer tilbage igen,« siger Henrik Abel.

Event i aften
I BioCity Hillerød ærer de også Indiana Jones. Her har man hyret en slangetæmmer, som symbol på den fobi for slanger, Indiana Jones lider under i filmene. Hele foyeren er pyntet og omdannet til et tempel, en original motorcykel fra 1950erne er sat ind, et vandfald med tøris og røg er indstalleret, og så vil hele personalet iklæde sig Indiana Jones-tøj og Fedora-hatte på aftenen. Alle gæster er også blevet bedt om at klæde sig ud.

»Vi har bedt to journalister fra Hillerødposten og Slotsbyerne om at mingle rundt mellem folk, så vi kan kåre den bedste udklædning blandt gæsterne. Han eller hun vil derefter få præmie på scenen,« siger Jan Niebuhr, eventansvarlig for BioCity Hillerød. Og spørger man, hvordan premiereweekenden vil forløbe, er han ikke i tvivl:

»Der bliver kø rundt om huset,« siger han grinende og tilføjer: »Nej, men jeg tror der kommer mange, for det er den slags film, der skal ses her og nu.«