Imponerende parkour-effekter i massevis kan ikke redde »Brick Mansions«

»Brick Mansions« lider under et håbløst manuskript og klodset instruktion. Og billedsiden myldrer af smarte klip og effekter – og så meget slowmotion, at man tager sig i at ønske, at der var en fast forward-knap.

»Brick Mansions« blev den sidste film, som Paul Walker nåede at færdiggøre, inden han døde . Det er ærligt talt en uværdig afskedssalut. PR-foto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Camille Delamarres »Brick Mansions« er stort set en 1:1 genindspilning af det franske kulthit »District 13« fra 2004. Måske derfor føles den tung, stiv og skabelonagtig, helt uden den frisk- og frækhed, der gjorde forlægget til en succes.

Handlingen er denne gang henlagt til Detroit, hvor byens borgmester har planer om at bygge luksuslejligheder dér, hvor byens skamplet, Brick Mansions, ligger. De saneringsmodne blokke er hjemsted for narkohandel og anden kriminalitet ledet med brutal hånd af narkokongen Tremaine, som undercoverbetjent Damien Colliers efterstræber, fordi han har dræbt hans far.

Colliers griber derfor muligheden, da borgmesteren sender ham ind i blokkene for at finde en stjålen atombombe – med den kriminelle Lino som sin stedkendte hjælper. Men det viser sig hurtigt, at der er skjulte dagsordener både i og uden for området.

Næsten overnaturlige parkour-evner

Colliers spilles af Paul Walker, Lino af den franske parkour-mester David Belle, der spillede samme rolle i »District 13«, og filmen gør fornemt brug af hans næsten overnaturlige evner til at springe gennem det forfaldne bylandskab. Det er desværre også det eneste positive, der er at sige om »Brick Mansions«.

Den spillefilmsdebuterende instruktør er oprindeligt filmklipper, og det fornægter sig ikke. Billedsiden myldrer af smarte klip og effekter – og så meget slowmotion, at man tager sig i at ønske, at der var en fast forward-knap.

Hver eneste af de imponerende parkour-sekvenser efterfølges af et øjebliks stilhed, der nærmest skriger »så I, hvor sejt det var?«, og denne overdrevne bevidsthed om egne virkemidler er med til at suge energien ud af »Brick Mansions«, der også lider under et stift og ufrivilligt komisk skuespil fra stort set alle andre end hovedrollerne, en mangel på sammenhængende tone (skiftevis hårdtpumpet action, komedie og socialt drama) og dårlige replikker.

Sidstnævnte er skrevet af Luc Besson, der med denne film endegyldigt bekræfter, at han har sin storhedstid bag sig.

Hvad: »Brick Mansions«. Hvem: Instruktør: Camille Delamarre. Medvirkende: Paul Walker, David Belle, RZA. Hvor: Premiere over hele landet.