Hun er »Frk. sympatisk«

Sandra Bullock er blandt de mest magtfulde skuespillerinder i Hollywood.

Foto: Danny Moloshok / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 7. marts fik Sandra Bullock prisen, alle i Hollywood drømmer om: En Oscar for »Bedste skuespillerinde«, givet for hendes forrygende præstation som republikansk husmor i »The Blind Side«, der er premiereaktuel herhjemme i den kommende uge.

Dagen før havde hun modtaget prisen ingen, i Hollywood drømmer om: En Razzie for årets værste skuespillerinde, uddelt for hendes knap så forrygende præstation som småforstyrret stalker i komedien »All About Steve«.

En ære de fleste nok ville finde tvivlsom, men ikke Sandra Bullock, der modtog både ros og ris med panden højt hævet og den sarkastiske humor, der er hendes varemærke.

Hun havde på forhånd annonceret, at hvis hun fik årets Razzie Award, ville hun personligt dukke op og modtage den, og som sagt så gjort. Bullock kom på scenen i The Barnsdall Gallery Theatre i Hollywood med en trækvogn fyldt med DVD-kopier af »All About Steve« og et eksemplar af manuskriptet, som hun truede med at læse linje for linje, så publikum kunne fortælle hende, hvordan hun kunne have gjort det bedre, »men så kan vi være her til klokken fire i nat. I kan også bare se filmen, virkelig se den, og ombestemme jer – så kommer jeg gerne og leverer prisen tilbage næste år,« sagde Bullock med et grin. Og havde salen i sin hule hånd.

Anderledes følelsesladet var hendes Oscar-tale, hvor hun tårevædet takkede sin mor for at have givet hende arbejdsdisciplin og lært hende, at man skal arbejde hårdt for det, man gerne vil – men også her blev der plads til et par velplacerede komiske kommentarer som »har jeg virkelig fortjent den her, eller har jeg bare kørt jer trætte?«

At Sandra Bullock har lært at tackle både succes og modgang med et stort smil og en solid portion sarkasme, er sandsynligvis en af hovedårsagerne til, at Bullock i en alder af 45 år står stærkere end nogensinde i Hollywood.

Premiereaktuelle »The Blind Side« har indspillet ikke færre end 294 millioner dollars på verdensplan – og er dermed den film med en kvindelig stjerne som eneste trækplaster, der har indtjent mest. Nogensinde.

Også sidste års »The Proposal« var et hit ved billetlugerne. Og så ikke et ord om »All About Steve«, der blev pillet af plakaten, da den havde skrabet 15 millioner ind. Sandra Bullock er ifølge Forbes god for omkring 100 millioner kroner og har ved siden af skuespillet en karriere som producer af blandt andet det populære The George Lopez Show.

Ganske imponerende. Ikke mindst når man tager i betragtning at hun, siden gennembruddet i actionbraget »Speed« fra 1994 og den romantiskekomedie »While You Were Sleeping« året efter, har haft ganske få virkeligt mindeværdige filmtitler på samvittigheden. Langt de fleste Bullock-titler er kun en parentes i den store glemmebog. Hvilket aldrig synes for alvor at have skadet hende.

Dommen lyder typisk, at selv om filmen ikke er værd at snakke om, er Bullock fremragende. Hendes sødme og jordbundne personlighed gør hende svær ikke at holde både af og med. Som filmjournalist Cole Haddon fra websiden films.com udtrykker det:

»Jeg har aldrig været en fan af Sandra Bullock-film. Ud af de 35 eller deromkring film, hun har lavet, er der måske fem, jeg ville se igen. Personen Sandra Bullock derimod er jeg en stor fan af. Hun er et af de mest autentiske mennesker, jeg har mødt i min karriere som filmjournalist. Hun er som regel det bedste ved de film, hun er med i. Hun besidder en energi, kald det bare ’star quality’, der puster liv i enhver scene.«

Med »The Blind Side« har Sandra Bullock bevist, at hun kan spille både i bredden og dybden. Men hun har ingen intentioner om at veksle komik til drama – nu hun har chancen. Det var hun hurtig til at understrege over for filmmagasinet Premiere umiddelbart efter Oscar-sejren:

»Jeg har altid været et af de der mennesker, der ikke kan lide, når folk siger ’det må du ikke’. Så bare fordi jeg laver kommercielle film, betyder det ikke, at jeg ikke kan lave fantastiske smalle film. Bare fordi jeg har vundet en Oscar, betyder det ikke, at jeg vil holde op med at få folk til at grine. Jeg elsker at få folk til at grine. Jeg ved ikke, hvad mit næste skridt bliver, men jeg kommer helt sikkert til at begå fejl og få alle til at himle med øjnene. Og måske vil jeg også lave noget, der fungerer, men jeg vil bare gerne arbejde i alle de genrer, jeg kan få lov til – indtil der er nogen, der beder mig om at holde op.«
Sandra Bullock selv foretrækker at leve så langt som muligt fra mediernes spotlys.

Gallakjoler og premierer betragter hun som en del af sit arbejde.

»Den røde løber er altid en vanvittig oplevelse. Du er tvunget til at finde en måde at være komfortabel i en af de mest ukomfortable situationer, man kan forestille sig. Det er ikke min verden. Jeg kommer bare ind, gør det jeg skal og tager hjem igen,« fortalte hun The Guardians John Patterson op til Oscar-ræset. Og hun har tidligere kaldt hele berømthedscirkuset for »hult og meningsløst«.

»Det gør ingenting for mig. Det kan give dig et godt bord på en fin restaurant, men hvis du ikke har nogen ægte ting i dit liv, som du elsker lige så højt, så vil du drukne i det.«

Sandra Bullocks helle er hendes drømmehus i Austin, Texas, der ligger smukt ned til en stor sø. Hun elsker sit helle så højt, at hun har åbnet både en økologisk café og en kombineret købmand/blomsterhandler/bager i byen.

»Jeg sætter stor pris på Austin. Det øjeblik, jeg sætter min fod på jorden der, er der lyden af cikader og lugten af våd jord. Det giver min krop harmoni. Jeg har ikke lyst til at snakke om, hvor meget jeg elsker det, for jeg vil ikke have, at andre flytter dertil,« har hun fortalt til Harper’s Bazaar.

Det var da også hjemmet i Austin, Sandra Bullock flygtede til, da hun ti dage efter Oscar-sejren igen landede på forsiden af alverdens tabloidaviser. Denne gang af mindre triumferende årsager. Det var nemlig kommet frem, at Sandra Bullocks mand gennem fem år, motorcykel-bygger og ’Monster Garage’-stjerne Jesse James, havde været hende utro med en tatoveret stripper med nazi-sympatier, mens hun optog »The Blind Side« i Georgia. Og snart dukkede en række andre kvinder op og påstod, at de havde hygget sig med motorbøllen, der efterfølgende både undskyldte offentligt og lod sig indlægge på en klinik for sex-afhængige. Da var Sandra Bullock for længst flyttet ud af det fælles hus, de deler med hans tre børn fra tidligere ægteskaber. I denne uge begærede hun så officielt om at blive skilt fra Jesse James.

Men uanset om det umage par skulle finde sammen igen eller ej, er én ting sikker: balladen har ikke skadet Sandra Bullocks karriere. Præcis som det er tilfældet med hendes utallige filmflops, går hun sin vej uden en eneste – karrieremæssig – skramme. Sympatien ligger hos altid Sandra.