Højt spil i New York

En feel good kupfilm med et sjældent overskud af gode idéer.

Amerikanske actionkomedier har det med at falde ned mellem to stole. Mellem hovedløs action og fjumrekomedie. I »Svindel på højt plan« er der en sjælden balance mellem spænding og komik i en målrettet fortælling, der er pakket ind i lækre New York. Alt i alt en frydefuld, fiffig og farverig kupkomedie.

Alle tjenestefolkene i et rigmandshøjhus i New York har sat børsmægleren i penthouselejligheden til at investere deres pensionsmidler. Da han (Alan Alda) som en anden Bernie Madoff kommer bag tremmer, er pengene tabt. Folkene på gulvet er dog overbevist om, at han gemmer sine reserver i sin store lejlighed.

De har ingen erfaring som forbrydere og derfor må Josh Kovaks (Ben Stiller) hente hjælp hos barndomsvennen Slide (Eddie Murphy), der efter mange år i ligegyldige familiefilm er tilbage i rollen som gadeklog svindler, som vi husker fra »Bossen og bumsen« fra 1983. Han kan stadig time en fræk replik flot, hvis ellers han får ordentligt materiale at arbejde med. Idéen til filmen er også hans, så selv om Murphys rolle kun er en af de næststørste, stjæler han på mange måder filmen.

Hvordan det umage hold bag kuppet stjæler pengene og hvor de er gemt skal ikke afsløres her men ses i biografen.

»Svindel på højt plan« er en af den slags film, hvor alle de elementer, der plantes i første halvdel af filmen, bliver brugt i anden halvdel. Men det er heldigvis ikke til at gætte hvordan.

Ud over visuel elegance a la »Oceans Eleven« forkæles vi med gode skuespillere som Matthew Broderick (»Ferris Bueller’s Day Off«), Casey Affleck (»The Assassination of Jesse James«) og Gabourey Sidibe (»Precious«) i selv mindre roller. De morer sig tydeligvis med at lege med alle de referencer til andre film, der ligger i nogle af de mange mundtlige afstikkere fra spændingen. I velsmurte »Svindel på højt plan« flyver tiden af sted og det gør den ofte i godt selskab. Også i biografen.