Hjørdis fra »Rita« har fået sin egen overflødige serie

Første afsnit om den excentriske skolelærer Hjørdis var ikke rigtig nok til at overbevise om nødvendigheden af at give hende sin egen serie på TV 2.

Ritas unge kollega Hjørdis (Lise Baastrup) har fået sin egen serie. Foto: Henrik Ohsten/TV 2 Fold sammen
Læs mere

Hvis man har fulgt TV 2-serien »Rita«, kender man også omgivelserne i dansk TVs vel nok første vaskeægte spinoff på serieplan, »Hjørdis«. Rita og hendes stramme jeans ser man ikke noget til.

I stedet er det den rapmundede skolelærerdivas klumpedumpede juniorkollega, der er i centrum. TV 2 har tilsyneladende ønsket at fortsætte succesen, men i endnu højere grad rette den mod et familiepublikum.

Ud med en midaldrende, antiheltinde og singlekvindes ups and downs, ud med sex i klasseværelset og ind med de problemstillinger, der først og fremmest er genkendelige i børnehøjde i et solbadet, farvemættet univers. Voksenskaren i første afsnit, der varer en kort halv time, er snævret voldsomt ind, mens børnene får lov at fylde mere.

Christian Torpe er stadig manuskriptforfatter, og tonen er den samme som i moderserien: Et forsøg på at ramme den type dramady, som TV 2 dyrker, og som skal kalde på både smil, vemodige tårer og opbyggelig eftertænksomhed. Historien om skolens teatergruppe, der består af de lidt tungere børn, som pludselig udrangeres af elitebørn udefra, fordi selveste kronprinsesse Mary vil indfinde sig, og skoleinspektøren Helle går i panik over gruppens uformåenhed, er lige til at diskutere derhjemme.

Hvordan bliver der plads til alle?

Er det vigtigst at være god eller gøre sit bedste? Hvordan får vi plads til alle i skolen, også dem, som er lette at mobbe – hvad enten man er døv, tyk, ordblind eller en lille bøssespire? Det er altsammen meget fint og meget velmenende og svært ikke at kunne lide, selv om manuskriptet virker lige lovlig skematisk hurtigskrevet, dialogen lige lovlig nødtørftig og typerne trukket ikke så lidt hårdt op i Lars Kaalunds instruktion.

Havde det, komedien til trods, for eksempel ikke klædt »Hjørdis« og det, der skal diskuteres, at gøre de invaderende elitebørn til mere rimelige, genkendelige typer i stedet for de fucked up supernarcissister, de fremstilles som?

Når det så er sagt, så er Lise Baastrup stadig dejlig som kludetæppet Hjørdis, der kæmper for at holde sammen på det hele. Som styres af sit store hjerte, kæmper med sine egne usikkerheder og mod autoriteterne, når hun føler, de forkerte beslutninger tages.

Lur mig, om ikke figuren er kraftigt inspireret af den excentriske sidefigur i den amerikanske serie »Nurse Jackie«, sygeplejeeleven Zoey, hvis skæve manerer og personlighed er blæst ind i den danske pendant. Men det gør ikke så meget, for Lise Baastrup har charme, varme og følsomt minespil til at bære serien på sine skuldre.

Lignende variationsmuligheder bliver hverken Ellen Hillingsøs urimelige skoleinspektør og den nye figur, musiklærereren Gert, til del. Martin Brygmann spiller ham som en revyfigur med tung tysk accent uden formildende omstændigheder. Dem kunne »Hjørdis« i det hele taget godt bruge nogle flere af.

Første afsnit var i hvert fald ikke rigtig nok til at overbevise om det nødvendige i at skabe en ny serie af det gammelkendte univers.

Hvad: »Hjørdis«, afsnit 1. Hvem: Manuskript. Christian Torpe. Instruktion: Lars Kaalund. Hvor: TV 2, mandag aften kl. 20.