Guddommeligt langt ude

Der er brugt mere krudt på effekter end på historien i Alex Proyas’ bombastiske, men også ganske popcorn-underholdende, »Gods of Egypt«, der har danske Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollen.

»Gods of Egypt« bliver i den grad båret oppe af gode skuespillere som Geoffrey Rush, Gerard Butler og ikke mindst Nikolaj Coster-Waldau i hovedrollerne –her som den tre meter høje gud Horus. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede inden premieren har instruktør Alex Proyas fået på hattepulden for at have castet stort set udelukkende hvide skuespillere som egyptere i »Gods of Egypt« – og i øvrigt have et lige lovligt frit forhold til både den egyptiske historie og geografi.

Efter at have set filmen kan man konstatere, at Proyas også har et blindt øje overfor lammende klicheer, men til gengæld godt kan lide computereffekter. Masser af computereffekter. Virkelig mange computereffekter.

»Gods of Egypt« fortæller historien om dengang, guderne gik blandt menneskene i Egypten – som enevældige tre meter høje herskere. Solguden Ras to sønner, Osiris og Seth, hersker over henholdsvis det frugtbare nil-land og den golde ørken med det resultat, at Seth er blevet godt og grundigt indebrændt af al ørkensolen, mens Osiris er blevet mild og god af frodighed og (over)flod.

På dagen, hvor Osiris skal overgive faraokronen til sin søn, Horus, bliver han dræbt af Seth, der ønsker at få herredømmet over både himmel og jord – og ikke mindst menneskene, der bliver gjort til slaver i jagten på magt og eftermæle. Han har bare ikke taget højde for mennesket Bek, der nok er en tyv, men muligvis klogere end en gud.

Superhelteagtige guder

Der er intet dybsindigt over den fortælling, der mest af alt bare er en undskyldning for at fortælle et storladent ramasjang-eventyr, hvor de egyptiske guder bliver skildret som den tids superhelte; med hver deres superkræfter og gadgets, de ikke kan undvære – en enkelt af dragterne minder endda en del om Ironman.

Det hele sat i et univers, der er som taget ud af et videospil med forskellige levels, vores helte skal igennem. I det hele taget føles »Gods of Egypt« mest som et svinedyrt computerspil med effekter, der er så flotte, men også så bombastisk rigelige, at det til tider føles, som om man selv er fanget midt i spillet, mens andre usynlige kræfter sidder og trykker på knapperne. Det er underholdende, men også temmeligt udmattende. Ikke mindst når man tager en spilletid på over to timer i betragtning.

Heldigvis bliver filmen i nogen grad båret oppe af, at det er lykkedes Alex Proyas at samle gode skuespillere i hovedrollerne – Geoffrey Rush, Gerard Butler og ikke mindst Nikolaj Coster-Waldau, der skal have ros for at kunne bære rollen som tre meter høj gud i læderharnisk, guldsmykker og bar overkrop uden på noget tidspunkt at virke utroværdig.

Hvad: Gods of Egypt.

Hvem: Instruktør Alex Proyas. Medvirkende: Nikolaj Coster-Waldau, Gerard Butler.

Hvor: Premiere over hele landet.