Guddommelig komedie

Jaco van Dormael lider heldigvis ikke af politisk korrekthed i den fabelagtigt underholdende komedie »Det spritnye testamente«, hvor han blandt andet fremstiller Gud som en usoigneret tyran, der nyder at pine menneskeheden.

Gud, mens alt endnu er godt, og han har kontrol over sine frembringelsers – usle – skæbner.  Foto: PR Fold sammen
Læs mere

Belgiske Jaco van Dormael ynder at fabulere over verdens og livets absurditeter i sine film – senest i »Mr. Nobody«. Nu er han tilbage med den dybt originale og fantasifulde religionssatire »Det spritnye testamente«, der tager udgangspunkt i det ofte stillede »teodicé«-spørgsmål: »Hvis Gud findes, hvordan kan han så tillade krig, sult og nød?«

Svaret er, ifølge Jaco van Dormael, »fordi han kan – og nyder det«. Gud er nemlig ikke et overjordisk godt væsen, der vogter over sine frembringelser; næh, han er en vranten og bitter mand, der bor i en hermetisk lukket gammel lejlighed i Bruxelles, hvor han sidder i sin nussede slåbrok og skriver alverdens love på en gammel computer – i DOS.

Især nyder han at pine og plage menneskeheden, både i det store og det små; for eksempel er det rent faktisk lovbestemt, at du altid ender i den langsomme kø, og at marmelademadder lander med den smurte side nedad!

Men en dag får hans tiårige datter, Ea, nok og beslutter sig for at fuldføre, hvad hendes storebror, JC, startede: Gå ud i verden, finde en flok disciple og gennem deres historier forfatte et spritnyt testamente, der ikke handler om lidelse, men om kærlighed, sammenhold – og om evnen til at lytte til din egen indre melodi.

Det kommer der mange absurde optrin ud af, blandt andet da Catherine Deneuves forsømte rigmandsfrue Martine forelsker sig i en gorilla og smider manden på porten, men også dybt rørende som den lille dreng, der kun har kort tid tilbage at leve i og derfor beslutter at leve resten af sit liv som pige. Jaco van Dormael mestrer balancen mellem sød og charmerende feel-good og skarpe pointer om det samfund, vi har skabt.

»Det spritnye testamente« er hyggelig underholdning, pakket ind i en forrygende skør, skæv og fabulerende visuel indpakning, der bringer mindelser om mestre som Michel Gondry og Terry Gilliam. Men den er også en vigtig påmindelsen om, at vi alle sammen skal huske at leve livet, mens vi har det – ikke bare overleve, men virkelig leve, med kærlighed, grin og plads til hinandens og egne forskelligheder og særheder.

Hvad: Det spritnye testamente. Hvem: Instruktør Jaco van Dormael. Medvirkende: Benoît Poelvoorde, Catherine Deneuve. Hvor: Premiere i udvalgte biografer.