Grineflip

I de senere år er det blevet en særlig kunstart at udforme ekstramateriale til dvd-udgaver af nye film.

På amerikanske storfilm som »Avatar« er det en selvfølge, at der i ekstramaterialet ligger en »The making of...«-dokumentar, skuespillerinterview, bloopers (optagelser hvor stjernerne kikser replikker eller falder over kulisserne), alternative slutninger, kommentarspor med skuespillere og instruktøren samt deres venner.

De ekstra godbidder, der på nogle dvder har en varighed på adskillige gange filmens længde, gør det selvsagt mere attraktivt at have en dvd stående, omend det nok er de færreste, der graver sig hele vejen gennem materialet. Den ellers udmærkede danske komedie »Klassefesten« underperformer til gengæld i afdelingen for ekstramateriale.

Ti-femten minutters fraklip og grineflip er det blevet til, hvor man kan se Nicolaj Kopernikus. Troels Lyby og Anders W. Berthelsen bryde sammen af grin, mens de får dialogen galt i halsen. Det bedste man kan sige, om dette sparsomme udbud er, at det i det mindste ikke er faket, som man ser det nogle steder, hvor skuespillerne agerer »kiks« til ære for dvd-udgivelsen.

Men man ville da gerne have hørt nogle af tankerne bag »Klassefesten«, der faktisk er en vedkommende historie om at være både mand og for gammel til nutidens kødmarked, Fire fortjente stjerner i Berlingske til biopremieren. Her får ekstramaterialet tre.