Graffiti uden omkostninger

Intens ungdomsfilm om graffitimiljøet i 1990’erne byder på en del spænding, men filmen forråder sig selv med lette løsninger på store dilemmaer.

Simon i forgrunden fascineres af graffiti, mens hans ven Frede i baggrunden er mere skeptisk. Fold sammen
Læs mere

Simon er skoletræt og bliver smidt ud af 10. klasse. Han er gode venner med Frede, og det er godt de har hinanden. Simons forældre forstår ikke den unge alternativt begavede mand, og Fredes mor er alkoholiker. Og så bor de et udsted, synes de selv. I Faxe. ”Du har smadret dit liv” brøler Simons far, da det går galt, mens Simon tørt svarer noget i retning af: ”Jeg bor jo i Faxe, så det kan være helt lige meget”.

For galt går det nemlig. Det gør det altid i ungdomsfilm. Inden det bliver godt igen. Simon er god til at tegne, og efter mødet med en film om graffitimalere i New York, vil han prøve selv med sit eget tag ”Anti”. Inden længe er han med sit talent kommet med i byens førende crew, der hedder Chaoz.

Adrenalinen i selve det at male graffiti er godt anskueliggjort i ”Anti”. Spændingen på banelegemet og fascinationen af det at dekorere togene på en måde, som samfundet ikke billiger, er til at forstå. Men Simon bliver taget og da han ikke sladrer om sine nye venner, risikerer han at hænge på en stor regning og endda en tur i fængsel.

Hovedproblemet med ”Anti” bliver ret hurtigt tydeligt. Historien er ærketypisk for ungdomsfilm. To gode venner splittes af hovedpersonens nye interesse. Hovedpersonen kommer på kant med loven og bliver forelsket, men kommer tilbage på sporet og tilbage til vennen igen. Det er et tyndt skelet at bygge ret meget drama op omkring, så når først miljøbeskrivelserne er på plads, siver intensitet og drama langsomt ud af filmen.

Lydsiden af filmen med musikken kører ellers fint, men dog ikke så fint, at filmselskabet i pressemeddelelsen oplyser, hvem der har ansvaret for den. Efter flere lette løsninger bliver ”Anti” nærmest grinagtigt enfoldig mod slutningen. Jeg skal ikke afsløre, hvad der sker i den afgørende retssag, men i forhold til hvad Simon står anklaget for, virker den måde han kommer ud af retssagen på som helt og aldeles letkøbt.

Man kunne skrive, at ”Anti” er dejligt fri for moralsk løftede pegefingre, men man kan også roligt sige, at den flugter af sted med lette løsninger og helt uden blik for den pris, det koster at være tankeløs og kriminel med en graffitidåse i hånden.

Hvad: Anti.

Instruktør: Morten BH.

Medvirkende: Stefan Hjort, Casper Kjær Jensen, Oscar Dyekjær Giese.

Hvor: Premiere i København, Århus, Aalborg, Odense, Nykøbing Falster og Faxe.