Græsk film noir

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Græske Yannis Economides dystre gangster-epos »Stratos« er lang som de onde år, personerne har levet, og repetitiv som deres trøstesløse dage. Alligevel er det dybt fascinerende at følge den lakoniske lejemorder Stratos, der bager brød om natten og dræber for penge om dagen – når han ikke babysitter genboens datter og prøver at få sin bedste ven reddet fra fængslet.

En ensom cowboy med sit eget absurde moralkodeks, der rider direkte mod fortabelsen i et dvælende tempo. Alt er underfortalt i »Stratos«, der, som de fleste og i hvert fald bedste græske udspil i disse år, under overfladen handler om Grækenlands økonomiske kollaps skabt af lige så dårlige investeringer som Stratos’ forsøg på at redde den mand, der engang reddede hans liv.

Sit erhverv til trods er Stratos græker af den gamle skole; moralsk på sin egen måde, stoisk og ikke sådan at knække. Omkring ham knækker og brækker folk imidlertid for et godt ord og en solid pose penge. Grådigheden hersker i desperate tider. Det må og skal gå galt – og det gør det. Lige så langsomt.

Hvad: »Stratos«. Hvem: Instruktør: Yannis Economides. Medvirkende: Vangelis Mourikis, Giorgos Giannopoulos. Hvor: Premiere i udvalgte biografer landet over.