Gentagelser i »Anchorman 2« vil ikke skuffe fans

»Anchorman – Fortsat flimmer på skærmen« gentager etterens absurde ideer og opnår de fornødne grin trods en slappere historie.

David Koechner, Paul Rudd, Will Ferrell og Steve Carell går atter i luften i »Anchorman – Fortsat flimmer på skærmen«. Foto: UPI Fold sammen
Læs mere

For knap ti år siden stod filmproducer Judd Apatow, instruktør Adam McKay og komiker Will Ferrell bag den absurd morsomme komedie »Anchorman«, der handler om et hold lokale TV-journalister i San Diego i 1970erne. Ferrell, et af USAs stærkeste komiske talenter gennem det seneste årti, var medforfatter på »Anchorman« og spillede nyhedsværten Ron Burgundy, journalist, playboy, jazzfløjtenist – en temmeligt indskrænket personage med byens bedste hovedhår.

Omkring Ferrell blev der samlet en kreds af dengang ret ukendte skuespillere med funny-genet solidt plantet i deres DNA, hvilket gjorde dem i stand til at improvisere en lang række af filmens scener. Faktisk blev der dengang indspillet så mange alternative versioner af scenerne, at der eksisterer en komplet version af »Anchorman« udelukkende bestående af ubrugte scener.

En del af attraktionen ved »Anchorman« er således det stærke ensemble af karakterer, der hver især udgør sin egen lille historie i historien. Paul Rudd spiller TV-stationens kvindejæger, hvis deodorant er så maskulint hørmende, at den kan slå en skovtrold til jorden, mens Steve Carell er den nærmest retarderede TV-meteorolog (det kræver ikke mange hjerneceller at formidle, at solen skinner i Californien).

Humoren i »Anchorman« er ikke meget forankret i realismen og opbygger et helt eget univers bestående af absurde elementer. Burgundy samler sit trofaste newsteam ved at blæse i en konkylie og har lange samtaler med sin hund. Rivaliserende hold af nyhedsjournalister mødes i en baggård og afholder blodige gladiatorkampe på økser og treforke.

Filmens satire begrænser sig til at være en udlevering af brovtende, Johnny Walker-tyllende alfahanner og de amerikanske TV-nyheders kombination af laveste fællesnævner og grandios selvhøjtidelighed.

Nu foreligger den uundgåelige »Anchorman 2«, der har fået den ikke særligt inspirerede danske titel »Anchorman – Fortsat flimmer på skærmen«, og fans af universet vil glæde sig over, at alle karakterer og scenarier er intakte i toeren. Faktisk er der næsten tale om en idé-for-idé gentagelse af etteren, til trods for at nyhedsjægerne er rykket op i 1. division og er med til at etablere GNN (filmens modstykke til CNN).

Som fan glæder man sig over variationerne over de gamle vitser, som når Ron Burgundy kommer til at råbe nyhederne, fordi nogen er kommet til at skrive hans teleprompter-tekster med VERSALER. Den nu rituelle, blodige gadekamp er blevet udvidet med nogle meget britiske reportere fra BBC World News og History Channel, der får hjælp af en minotaur og spøgelset af en amerikansk præsident – en skæg gøren grin med sidstnævnte TV-kanals kulørte historieformidling.

»Anchorman - Fortsat flimmer på skærmen« opfinder ikke nogen nyheder og føles i passager som en langt løsere og episodisk handling. Men fordi den står på de brede, polstrede skuldre af sin smågeniale forgænger, kan fans roligt lade filmen glide ned som en ufortyndet whiskysjus. De uindviede skal måske se etteren først og overveje, om de orker mere af samme skuffe.

Hvad: »Anchorman – Fortsat flimmer på skærmen«.

Hvem: Instruktør: Adam McKay. Medvirkende: Will Ferrell, Steve Carell, Paul Rudd m.fl.

Hvor: Biografer over hele landet.