Frygt og forræderi

John le Carrés roman »Our Kind of Traitor« er blevet til en solid, men også en anelse langtrukken film, der på én gang prøver at være en klassisk spionhistorie og en moderne fortælling om moralsk forfald.

Ewan McGregor og en forrygende Stellan Skarsgård i »Our Kind Of Traitor«, som er en smukt filmet version af John le Carrés roman. PR-foto Fold sammen
Læs mere

John le Carré skriver spionromaner, der er mindre glatkæmmede end James Bond – og mere optagede af sædernes forfald end af forførelse. »Our Kind of Traitor«, hans 22. roman, der udkom i 2010 og nu er blevet til en film, er ingen undtagelse.

Det relativt almindelige, britiske par Perry og Gail er taget til Marokko for at forsøge at reparere deres skrantende ægteskab. Her bliver de ufrivilligt involveret i et større drama, da den russiske gangster Dima tager dem under sine vinger.

Det viser sig, at han i årevis har vasket sorte penge hvide for en af de førende russiske mafiafamilier, men nu har grund til at tro, at samme familie efterstræber hans og hele hans families liv. Derfor beder han Perry om hjælp til at kontakte den britiske efterretningstjeneste MI6, som han vil sladre til mod asyl for både ham og hans familie i London. Dima ved nemlig en del om lyssky finansielle transaktioner, der involverer en række højtstående briter – inklusive den tidligere chef for netop MI6.

På den måde får le Carré og manuskriptforfatter Hossein Amini flettet den klassiske konflikt mellem Rusland og Storbritannien sammen med en moderne historie om moralsk forfald i det britiske samfund og Europas afhængighed af russiske pengetransfusioner i en tid med skrantende økonomi. Det hele er bundet sammen af et par civilister, der konstant er nødt til at afgøre med sig selv, hvilken vej deres moralske kompas svinger.

Skøn at skue fra start til slut

Stellan Skarsgaard er ganske forrygende som russisk gangster, der udadtil er lige så stor i slaget, som han altid har været, mens han indadtil ryster af skræk. Det er en rolle, Stellan Skarsgaard har spillet i forskellige inkarnationer flere gange i løbet af årene, men han spiller hver gang, som var det en helt ny og udsøgt fornøjelse.

Over for ham er Ewan McGregor solid om end lidt anonym som Perry, mens det er lige før, Damian Lewis får smurt lidt for tykt på i sit portræt af en britisk MI6-officer. Man fornemmer, at Lewis har savnet at spille med sin egen britiske (overklasse)accent – men når man nu efterhånden er blevet så vant til at se ham spille med amerikansk accent i serier som »Homeland« og »Billions«, virker det naturlige næsten karrikeret.

I det hele taget er »Our Kind of Traitor« så bevidst om at være en rigtig John le Carré-film, at det indimellem virker, som om den kommer til at blive en reference til sig selv. Ikke mindst i den sidste halvdel af filmen, hvor der går lidt kludder i motivationer og konsekvenser, og filmen derfor mister lidt af sin troværdighed – og kommer til at føles en anelse lang, en spilletid på beskedne 105 minutter til trods.

Skøn at skue er den dog hele vejen. Med Anthony Dod Mantle bag kameraet er hver eneste scene badet i en tvetydig og til tider nærmest surreel stemning, der indikerer, at ikke alt er, som det ser ud – hvilket ikke mindst giver ekstra energi til filmens første halvdel, hvor der er så mange skjulte dagordener i spil, at vi aldrig er helt sikre på næste skridt eller drejning – præcis sådan som det skal være i en rigtig spionthriller.

Hvad: »Our Kind of Traitor«.

Hvem: Instruktør Susanna White. Medvirkende: Ewan McGregor, Stellan Skarsgaard og Damian Lewis.

Hvor: Premiere over hele landet.