Fremtid med dystre perspektiver

Seks nye danske novellefilm ser alle pessimistisk på fremtiden.

Udsnit af forsiden på dvd'en »Wasteland Tales«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fremtiden tegner ikke lovende. I hvert tilfælde ikke på film, hvor man altid forventer det værste - måske fordi aggressivt anarki betragtes som mere underholdende end stille idyl.

Grum gru præger også de seks danske fremtidsnovellefilm, som under titlen »Waste­land Tales« nu er udsendt samlet på DVD. De er alle produceret til festivalen MovieBattle, der i år havde det post-apokalyptiske som tema - altså tiden efter en stor katastrofe - og det tør siges, at det er ubehageligt at opholde sig i den kommende æra, som filmene med en fælles forkærlighed for vold og destruktion diverterer os med.

De seks korte værker stammer fra dansk films dunkle undergrund og er derfor lavet med større ambitioner end budgetter, men opfindsomheden fejler ingenting, selv om flere af instruktørerne helt klart har set mange zombiefilm og lidt kejtet forsøger at kopiere dem. Det gælder bl.a. Philip Th. Pedersens »Eastern Army«, hvori kannibalistiske zombier hærger, ligesom Jack Hansens makabre »Max Fury« lader en fjern slægtning til Mad Max møde morderiske mutanter (plus en motorsav), mens han leder efter sin forsvundne søster.

Totalt udflippet

Noget så sært som en næsten plotløs splattereksperimentalfilm kaldet »Tutorial - How to Kill a Racist« er instrueret af pseudonymet The Sun King, mens David Sakurai selv spiller en hovedrolle i sin totalt udflippede »I Barbari del CPH« proppet med absurde kung fu kampe.

Den Filmskole-uddannede Shaky Gonzalez er teknisk dygtigere end kollegerne her, men hans voldsomme »The Last Warrior« om en fremtid uden mænd (men fyldt med sexede amazoner) er kulørt på kanten til det komiske.

Den korteste af de seks film er også den bedste - Jonas D. Mouritsen og Jens R. Christensens »Connected« skildrer uden dialog det fatale opgør mellem nogle mænd formummet i mærkelige iltmasker, hvilket resulterer i en original og koncentreret moralsk fabel - helt uden stavrende og savlende zombier, gudskelov.