Frelsen fra folket

I dokumentarfilmen »Intet bliver som før« ønsker Naomi Klein at tale til fornuften frem for til følelserne. Det lykkes – måske lidt for godt.

Når alverdens regeringer ikke gør noget – eller nok – for at gå imod de store virksomheders udnyttelse af verdens naturressourcer, må folket træde frem og gå forrest i kampen – det er en af Naomi Kleins pointer i dokumentarfilmen »Intet bliver som før«. Foto: PR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ari Lewis’ og Naomi Kleins dokumentarfilm »Intet bliver som før«, baseret på sidstnævntes bog af samme navn, er en miljøfilm, der ikke vil være en miljøfilm. Allerede i prologen betror Naomi Klein os, at hun er træt af film om klimakrisen. De er kedelige og postulerende – og så er de fyldt med billeder af isbjørne!

Dermed lægger hun også op til, at »Intet bliver som før« skal være en klimafilm af en helt anden kaliber. Det er dog nok at tage munden en smule for fuld. Faktisk minder filmen i struktur om mange lignende miljøfilm:

Først får vi et indblik i, hvor slemt det står til – derefter får vi en idé om, hvad der trods alt kan gøres, så vi forlader biografen med et opbyggeligt håb. Isbjørne er det dog småt med. Til gengæld er der brændstoffer i massevis, der koster vores klode dyrt, mens de forer lommerne hos de virksomheder, der udvinder dem.

Vi hopper fra olieboringer i Canada til kuludvinding i Indien og smog i Kina – med et par stop undervejs. Naomi Klein fører hovedparten af klodens miljøproblemer tilbage til oplysningstidens gamle tese om naturen som noget, der skal tæmmes og underlægges menneskets behov – en grundtanke, kapitalismen har tjent tykt på.

Det er imidlertid ikke, ifølge Naomi Klein, i menneskets natur at ødelægge vores natur. Vi har simpelthen bare hævet os så meget over naturen, at vi har glemt, at vi er en del af den.

Men – siger hun fortrøstningsfuldt – vi er begyndt at huske det igen. Overalt, hvor regeringer og virksomheder nægter at handle, tager folket teten i form af græsrodsbevægelser og folkelige protester, og deri ligger håbet: Det er tid til handling – og folket handler. Det er inspirerende at overvære.

Det er dog ærgerligt, at Naomi Klein er så fokuseret på at undgå »isbjørnen« – den følelsesmæssige forankring – at hun holder miljøkriser og folkebevægelser ud i så strakt arm, at vi aldrig for alvor får lov at engagere os. »Intet bliver som før« er en film, der taler til hjernen – og tankevækkende, det er den. Så må vi selv tilføre hjertet i vores egne bestræbelser for klodens overlevelse.

Hvad: »Intet bliver som før«.

Hvem: Instruktør Ari Lewis. Fortæller: Naomi Klein.

Hvor: Premiere i udvalgte biografer landet over.