Fra mobbeoffer til myredreng

»Antboy«, filmen om Danmarks første, om end ikke største, superhelt er en underholdende blanding af »Spiderman« og »Gummi Tarzan« – men heldigvis også lidt sin egen.

Antboy – eller »Pigen i glasburet« – er en underholdende efterårsfilm for ungerne. Foto: Rolf Konow Fold sammen
Læs mere

Der er både legesyge og fortællelyst i historien om »Antboy«, der er baseret på Kenneth Bøgh Andersens populære bøger af samme navn.

Pelle Nøhrmann er skolens største mobbeoffer, kaldet Nørdman, når han altså ikke bliver fuldkommen overset af alle, ikke mindst smukke Amanda, som han er forelsket i. Men en dag bliver Pelle bidt af en radioaktiv tissemyre, og da han vågner næste morgen, har han ikke alene en helt ustyrlig sukkertrang, han har også fået superkræfter, evnen til at kravle på vægge og myresyre-tis der kan dræbe enhver toiletkumme. Sammen med tegneserienørden Wilhelm, der som den eneste opdager Pelles forvandling, bliver han til superhelten Antboy, der hurtigt bliver talk of the town i den lille by. Da superskurken Loppen dukker op, får Antboy dog en udfordring, der er lidt større end han havde regnet med. Ikke mindst da Loppen kidnapper Amanda.

»Antboy« er tydeligvis meget inspireret af »Spiderman« – i en grad, så ikke mindst flere scener i Antboys tilblivelsesproces synes mere eller mindre lånt fra den beslægtede helt. Det er også svært ikke at komme til at tænke på »Gummi Tarzan«, der gik fra at være skolens splejs til den stærkeste i byen.

Gode forbilleder, som det ikke er en skam at læne sig op ad. For heldigvis er »Antboy« også helt sin egen. Debuterende instruktør Ask Hasselbalch formår at få meget varme og charme ind i historien, selvom den med en spilletid på 77 minutter bliver afviklet lige lovligt hurtigt. Ikke mindst en scene, hvor Antboy sætter den sadistiske gymnastiklærer på plads er sjov. Det fungerer også godt, at der filmen igennem er en udtalt brug af tegneserieeffekter – fra skæve, vinkler, slowmotion og markante lydeffekter, til en række montagesekvenser fortalt i tegnede firkanter. Meget af det fornemmer man er gjort af budgethensyn – men det virker og er med til at forstærke følelsen af leg og sjov.

Oscar Dietz er en skøn Antboy, lige præcis sød og naiv nok til, at vi tror på, at det kommer bag på ham pludselig at være blevet supersej. Bedst er dog Nicolas Bro som Loppen, der er så tilpas skør, at han faktisk bliver uhyggelig.

Hvad: »Antboy«

Hvem: instruktør Ask Hasselbalch. Medvirkende: Oscar Dietz, Nicolas Bro

Hvor: Premiere over hele landet