Forelsket i far

»En forelskelse« Christian Tafdrups novelle-film »En forelskelse« skildrer følsomt en prekær situation

Carsten og Melita er kærester. De er meget unge, meget kønne og meget glade for hinanden. Det er sødt og rørende, og det synes Melitas flinke forældre også, så de inviterer de to unge med på weekend i sommerhuset.

Altså lutter idyl? Nej, tværtimod, for i sommerhuset sker det utænkelige, at Carsten og Melitas far tiltrækkes seksuelt af hinanden. Det sker hemmeligt, ingen andre opdager noget, men Carsten kastes meget forståeligt ud i en voldsom krise. Er det slet ikke Melita, han er forelsket i, men hendes far? Er han med andre ord bøsse?

Den danske novellefilm »En forelskelse«, der er produceret af Nordisk Film med støtte fra New Danish Screen, skildrer denne prekære situation med præcision og følsomhed. Den er instrueret af Christian Tafdrup, der er bedst kendt som skuespiller – han var brudgommen i Susanne Biers film »Efter brylluppet« og har senest kunnet ses som den voksne Martin i Hella Joofs TV-serie »Album« – men sideløbende instruerer en kortfilm i ny og næ.

Det har han afgjort talent for. Med den attraktive Allan Hyde som den seksuelt forvirrede Carsten og med den altid eminente Lars Brygmann som Melitas tvetydige far er »En forelskelse« en intim og intens skildring af et afgørende øjeblik i en ung mands liv – en smule i slægt med Stefan Henszelmans »Venner for altid« fra 1987 – og skønt situationen kan kaldes ekstrem, er følelserne alment genkendelige.

I sidste ende handler historien selvfølgelig om at acceptere sig selv, som man nu engang er, men Christian Tafdrup prædiker ikke. Han er solidarisk med sin films personer og overlader det høfligt til publikum selv at drage eventuelle konklusioner om deres adfærd.