Flotte roser til unødvendig film

Der er flotte ord til David Fincher for hans amerikanske version af Stieg Larssons bestseller, samt til hovedrolleindehaveren Rooney Mara, men anmelderne har svært ved at se nødvendigheden af genindspilningen.

Foto: pr foto

I 2006 gik den svenske forfatter Stieg Larssons kriminalroman ‘Mænd der hader kvinder’ sin sejrsgang over det meste af Verden. Og i 2009 gjorde Niels Arden Oplevs filmatisering af romanen det samme.

Så det var nærmest uundgåeligt, at Hollywood ville samle succesen op og lave en amerikansk version. Opgaven landede i hænderne på David Fincher, som efter film som The Game, Fight Club, Se7en og senest The Social Network, er blevet en af filmbyens tungeste gulddrenge.

I dag har den amerikanske version af ‘Mænd der hader kvinder’ premiere, og de danske anmeldere har afsagt dom over filmen, som i den nye version har fået titlen ‘The Girl With The Dragon Tatoo’. Og anmelderne godkender Finchers version, men stiller stort set alle spørgsmålet: “Hvad skal vi med en genindspilning?”, et spørgsmål, der i øvrigt går igen i de internationale anmeldelser.

Berlingskes anmelder, Jacob Wendt Jensen kaster fem ud af seks stjerner efter filmen og fremhæver, som de øvrige anmeldere, Finchers sikre visuelle stil og sans for historiefortælling. "David Finchers 'The Girl With the Dragon Tattoo' er indspillet i Sverige, og han klarer opgaven med at spille på kulden og tungsindet meget fint. Filmens grundtone er rugende, melankolsk og smuk uden at blive turisttuttenuttet. Se 'The Girl With the Dragon Tattoo' for den ultraprofessionelle tilgang til alle led i filmproduktionen og det overlegne overblik mere end for overraskelsens skyld.”

Læs Berlingskes anmeldelse

Kim Skotte stiller i Politiken kontant spørgsmålstegn ved brugbarheden af en genindspilning, men roser alligevel Fincher og uddeler fire ud af seks stjerner til filmen.

“Amerikanerne kan sagtens være glade og tilfredse med den veltillavede thriller ’The Girl With The Dragon Tattoo’. David Fincher har efter ’Se7en’ og ’Zodiac’ igen lavet en veldrejet seriemorderfilm, og han har tillige lavet en relativt trofast og absolut velsmurt filmatisering af en populær krimi, der overalt på kloden er blevet et fænomen. Men hvad skal vi bruge det til herhjemme eller for dens sags skyld i Sverige?”

Læs Politikens anmeldelse

Både Feminas Mette Rou Lund og Cinemazones Frederik Asschenfeldt Vandrup har samme mening og giver filmen henholdsvis tre ud af fem og fire ud af seks stjerner.

“David Finchers 'The Girl with the Dragon Tattoo' minder så meget om Niels Arden Oplevs 'Mænd der hader kvinder', at jeg ikke kan lade være med at tænke: Hvorfor dog lave den igen?,” skriver Mette Rou Lund, mens Frederik Asschenfeldt Vandrup skriver:

“'The Girl With the Dragon Tattoo' er blevet Finchers første rigtig vellykkede fusion mellem mainstream-filmproduktion og hans gamle hårdtslående rebelske rødder. Er det så blevet en bedre film af at være oversat til amerikansk? Nej, egentlig ikke, for Arden Oplevs værk var en gevaldig veloplagt udgave af bogen.”

Læs Feminas anmeldelse
Læs Cinemazones anmeldelse

Hverken Information eller Jyllands Posten afviger synderligt fra sporet, men her er tonen en anelse hårdere.

“Det, som de engelsktalende biografgængere uden mod på at læse undertekster altså har fået, er dermed mest af alt en slags den skandinaviske seriemorder-thrillers svar på de første Harry Potter-film. Det vil sige nydelig og seværdig underholdning, hvor Hollywood ikke har turdet vove at sætte en fod forkert. Men det er også et frysetørret produkt, hvor originalens bid og stemning - eller for den sags skyld instruktørens format - ikke skinner særlig stærkt igennem,” skriver Jacob Levinsen og giver filmen fire ud af seks stjerner i JP.

Læs JPs anmeldelse

I Information, som ikke uddeler karakterer, skriver Christian Monggaard:

“Personligt kunne jeg i hvert fald ikke — efter at have læst bøgerne og set filmene — frigøre mig fra en fornemmelse af deja-vu, mens jeg så Finchers film, og selv om den er velproduceret og velspillet, er det store spørgsmål, hvad man dog skal bruge den til. Det hjælper ikke ligefrem spændingen i filmen på vej, hvis man ved, hvordan den ender. Visuelt er David Finchers film en fryd for øjet, ligesom lydarbejdet er upåklageligt, og Trent Reznors industrielt klingende, urovækkende musik akkompagnerer handlingen fint og utraditionelt. Fincher har valgt at optage filmen i Sverige, og den har et mørkt, skandinavisk look, som klæder den mørke historie. Til gengæld roder skuespillerne lidt rundt i accenterne.”

Læs Informations anmeldelse

Samtlige anmeldere fremhæver i øvrigt Finchers valg af den forholdsvis ukendte Rooney Mara til rollen som Lisbeth Salander og roser skuespilleren til skyerne. Der er også pæne ord til 007 skuespilleren Daniel Craig, selv om nogle anmeldere mener, at han er lidt for cool i rollen som den forhutlede Mikael Blomkvist.

'The Girl with the Dragon Tattoo' har premiere i biografer landet over i dag.