Fin ungdomsfilm om venskaber må blive Mae Whitmans gennembrud

»The DUFF« ligner på overfladen en forudsigelig ungdomsfilm, men takket være seriestjernen Mae Whitman bliver den både sjov og vedkommende.

Læs mere
Fold sammen

Hvem er bedre til at beskrive teenagelivets genvordigheder end teenagerne selv? Teenagekomedien »The DUFF« er baseret på en roman af Kody Keplinger, der selv kun var 17, da hun skrev den. Måske derfor føles filmen både frisk og oprigtig.

Bianca har egentlig altid troet, at hun var rimeligt sej. Hun har to søde veninder, Jess og Casey, som hun har kendt, siden de var små, hun er skolebladets stjerneskribent og fast overbevist om, at tiderne har ændret sig. For som hun siger; »nu om dage er det nørderne, der styrer det hele«. Og det kan hun jo have ret i.

Desværre har tingene ikke ændret sig helt så meget på skolegangen som i resten af samfundet.

Det går nemlig op for Bianca, at resten af skolen ser hende som The DUFF – »Designated Ugly Fat Friend« – hende der skal få de lækre veninder til at se ekstra godt ud og fungere som den tilgængelige dørvogter for de mange fyre, der gerne vil i kontakt med dem.

Det slår først Bianca helt ud, men så tager hun kampen op. Hun sletter veninderne fra både Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat (og så bliver et venindebrud angiveligt ikke mere alvorligt) og hyrer sin sportsidiot af en nabo som sin nye datingkonsulent. Det går – selvfølgelig – ikke helt som hun havde regnet med.

»The DUFF« minder en del om film som »Mean Girls« og »Easy A«, der kickstartede karrierer for henholdsvis Lindsay Lohan og Emma Stone. Og mon ikke »The DUFF« kickstarter Mae Whitmans karriere også?

Det er i hvert fald i meget høj grad hendes fortjeneste, at filmen føles betydeligt mere frisk end flertallet af nylige amerikanske ungdomskomedier (med undtagelse af den helt geniale »Pitch Perfect«).

Whitman har komisk timing, sødme og en kant, som man kan skære sig på, hvis man ikke passer på.

At hun så har fået en smule for frie tøjler af debuterende instruktør Ari Sandel, der ikke helt får skabt balance mellem filmens mere alvorlige scener og det rent ud sagt gakkede, er en anden sag, som man let tilgiver, fordi helheden, rodet eller ej, er både charmerende og overraskende nuanceret.

Alle viser sig nemlig at indeholde mere eller mindre end først antaget, og måske er vi bare alle sammen DUFFer for hinanden på den ene eller den anden måde?

Hvad: »The DUFF«.

Hvem: Instruktør: Ari Sandel. Medvirkende: Mae Whitman, Robbie Armell.

Hvor: Premiere over hele landet.

Foto: PR. Wesley og Bianca viser sig at have mere tilfælles, end de lige havde forestillet sig – og Mae Whitman og Robbie Armell har en fremragende indbyrdes kemi. Fold sammen
Læs mere